Proiectul are scopul de a spori securitatea energetică a ţării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Acesta va include, de asemenea, un plan de reformare şi liberalizare a sectorului energetic.

Astfel, urmează să fie construită o nouă conductă care va aduce gaz în capitala Republicii Moldova din România. Noua reţea va avea lungimea de 120 km, diametru de 600 mm, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi pe an fiind conectată la reţelele de infrastructură de gaze existente la Ungheni şi Iaşi.

Precizăm că gazoductul Iaşi-Ungheni este cel mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România şi Republica Moldova a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro reprezintă un grant din partea UE.

Gazoductul, cu lungimea totală de 43 de kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Experţii spun că gazoductul Iaşi-Ungheni va reduce dependenţa ţării noastre de Rusia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.