Potrivit sursei, în cadrul celei de-a doua etape a investigaţiei, analiza fluxului de fonduri a fost extinsă pentru a acoperi perioada 2012-2014 şi a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci până la destinaţia finală a acestora.

„Investigaţia companiei Kroll a descoperit o structură complexă şi coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii şi conturi bancare din diferite jurisdicţii. În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depăşeşte 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate in mare parte prin intermediul unei structuri internaţionale complexe de spălare a banilor, cu o fracţiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior”, anunţă BNM.

BNM anunţă că până în momentul actual, analiza fluxului de fonduri din cadrul investigaţiei a identificat peste 600 milioane de dolari care au dispărut pe parcursul acestei perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicţii străine, iar rezultatele investigaţiei Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile şi persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor. 

„Companiile Kroll şi Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi alte părţi interesate relevante din multiple jurisdicţii, inclusiv din Letonia şi Estonia, în vederea obţinerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acţiunile de recuperare a fondurilor delapidate. Compania Kroll informează în mod regulat Banca Naţională a Moldovei despre avansarea anchetei, care presupune o investigaţie extrem de complexă şi implică sute de tranzacţii create pentru a ascunde în mod deliberat destinaţia şi beneficiarii finali ai acestei fraude. Investigaţia a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămână deocamdată confidenţiale pentru a maximiza şansele de recuperare a fondurilor fraudate”, se mai spune în comunicatul BNM.

Precizăm că prima etapă a investigaţiei a scos la lumină dovezi privind implicarea crucială în fraudă a lui Ilan Shor, precum şi a companiilor şi persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună "Grupul Shor").