Decizia a fost luată cu puţin timp în urmă. Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual.

Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.

Precizăm că un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern în iunie. În document, premierul Pavel Filip a solicitat deputaţilor să-l examineze în regim prioritar. Ulterior însă, sub presiunea societăţii civile şi a mişcării protestatare, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei Economie, Buget şi Finanţe. Astăzi, Cabinetul de miniştri şi-a abrogat propria hotărâre de atunci şi a aprobat alta.

Proiectul de lege care, potrivit experţilor şi a comentatorilor politici, se înscrie perfect în cronologia jafului ce a falimentat cele trei bănci, a fost aprobat la pachet cu alte acte privind sistemul bancar.

„Vom utiliza toate instrumentele constituţionale pe care le avem pentru a ne mişca în forţă şi pentru a ne îndeplini angajamentele de reformă asumate atât în faţa cetăţenilor, cât şi în faţa partenerilor externi. Ne asumăm răspunderea pentru un număr de şapte legi care vizează sectorul bancar în aşa fel încât să nu aibă situaţii ca cele din trecut. Este vorba şi de legi privind bugetul de stat”, a declarat Filip.

Menţionăm că, potrivit procedurii, Parlamentul are la dispoziţie 72 de ore pentru a înainta moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru asumarea răspunderii. În caz contrar, proiectele de legi vor fi declarate adoptate de legislativ, iar preşedintele Parlamentului va fi obligat să le transmită şefului statului pentru promulgare.

Este important să reamintim că anume prin procedura de asumare a răspunderii la care recurge acum Guvernul Filip, în 2014 a fost posibilă scoaterea banilor din rezervele Băncii Naţionale, adică ale Republicii Moldova, care să acopere ingineriile financiare aplicate în acele trei bănci. Pe 25 septembrie 2014, în mare grabă, dis-de-dimineaţă, Guvernul Leancă şi-a asumat răspunderea pentru un pachet de legi, o parte dintre care au vizat sectorul financiar-bancar. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.