ANRE a decis: Energia termică se SCUMPEŞTE cu peste 8 la sută

ANRE a decis: Energia termică se SCUMPEŞTE cu peste 8 la sută
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 16.09.2016 16:47
Moldovenii vor plăti mai mult pentru căldură. Energia termică va costa 1068 de lei pentru o gigacalorie, cu 81 de lei sau cu 8,2 la sută mai mult faţă de tariful de până acum. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Consiliul de administraţie al ANRE.

Furnizorul de căldură, societatea pe acţiuni „Termoelectrica” a solicitat majorarea tarifului pentru energia termică, dând vina pe modificarea tarifelor finale la gazele naturale, dar şi pe majorarea costurilor din cauza deprecierii valutei naţionale.

În noul tarif nu au fost însă luate în calcul pierderile în reţeaua de energie termică invocate de furnizor, costul de capital reglementat, precum şi costurile operaţionale.

Precizăm că tariful de livrare a energiei termice aprobat de ANRE este un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori. Noul tarif va intra în vigoare la data publicării hotărârii respective a ANRE în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ultima ajustare a tarifului de livrare a energiei termice consumatorilor de către „Termocom” a fost aprobată de ANRE la 21 octombrie 2011. Atunci tariful a fost majorat cu 9,9% sau cu 89 lei, de la 821 lei/Gcal la 987 lei/Gcal.

S.A. „Termoelectrica” a fost creată în iunie 2015 ca rezultat al procesului de reorganizare a trei entităţi: „Termocom”, „CET-1” şi „CET-2”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP