„Banca Naţională, până la urmă, nici ea nu a reuşit să ne convingă că este foarte eficientă în anumite situaţii. Şi tocmai criza din sistemul bancar, atunci când chiar a avut anumite instrumente şi nu le-a pus în exerciţiu chiar nu credem că trebuie să schimbi autorităţile care ar putea să licenţieze Depozitarul central”, a declarat expertul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei Mariana Kalughin.

Proiectul de lege, elaborat de un grup de deputaţi care fac parte din coaliţia de guvernare şi adoptat în primă lectură în luna iulie, prevede înfiinţarea Depozitarului Central Unic. Instituţia va reglementa piaţa financiară nebancară şi va fi subordonată Băncii Naţionale. Pe lângă atribuţiile de supraveghere a Depozitarului, BNM va fi şi acţionar al acestei structuri. Specialiştii spun însă că, în acest caz, asistăm la un conflict de interese.

„Practic, Banca Naţională va fi într-o situaţie permanentă de conflict de interese, ceea ce ar putea să ne creeze anumite dubii referitoare la caracterul nepărtinitor al acestei supravegheri pe care trebuie să o facă banca”, a spus expertul.

Mai mult, experţii afirmă că proiectul de lege încalcă dreptul la proprietate al deţinătorilor de valori mobiliare, având în vedere că responsabilii din cadrul Depozitarului Central Unic nu vor fi pasibili de răspundere, în cazul unor erori comise din neglijenţă.

„În exercitarea atribuţiilor, depozitarul central nu poartă nicio răspundere faţă de orice pierderi directe sau indirecte cu excepţia celor cauzate de fraudă, fapte ilicite săvârşite cu intenţie sau cazuri de neglijenţă gravă din partea depozitarului central. Nu este clar cum se va aprecia această gravitate a neglijenţei. Depozitarul central în mod special trebuie să poarte răspundere pentru orice eroare”, a menţionat Mariana Kalughin.

În aceste condiţii, specialiştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei le recomandă parlamentarilor care au elaborat proiectul să ia în calcul aceste lacune şi să opereze modificări până la votarea în lectura a doua. Solicitat de Jurnal TV, deputatul Ştefan Creangă, unul dintre autorii iniţiativei, a declarat că propunerile experţilor vor fi examinate în cadrul comisiei parlamentare de profil.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.