Când profitabilitatea corporaţiilor intră în declin şi productivitatea muncii se reduce, managerii companiilor sunt preocupaţi să taie cheltuielile şi opresc angajările, iar activitatea economică se restrânge. Ambii indicatori precursori ai recesiunilor dau semnale că economia SUA ar urma să intre într-o fază de declin sau chiar deja a intrat.

Este reluarea unei alerte pe care cea mai mare bancă din Germania, cu active totale însumând 1,63 trilioane euro, o făcea şi cu 3 luni în urmă. Actualul ciclu de creştere este al 4-lea cel mai lung din America post-belică, iar raportul dintre datoriile corporaţiilor şi PIB a atins nivelul de unde dezechilibrele se înrăutăţesc. „O recesiune ar putea lovi în a doua jumătate a acestui an”, suna avertismentul.

Indicatorii precursori deja reprezintă pieze rele. Productivitatea pe muncitor a atins vârful de 18.752 dolari în trimestrul al 4-lea din 2014, în timp ce în T2 2016 este de numai 16.487 dolari pe muncitor. Marjele s-au restrâns întrucât profiturile corporaţiilor deja consemnează un declin anualizat de 6,3% în ultimele 6 trimestre, în timp ce angajările de personal în sectorul privat au continuat într-un robust ritm de 2,1%. De asemenea, creşterea veniturilor nominale continuă să depăşească majorarea produsului intern brut nominal.

Cum a reuşit economia SUA să nu intre în recesiune având aceşti indicatori deterioraţi? Simplu: sectorul privat şi-a asumat datorii din ce în ce mai mari, mascând efectul cererii în declin. Faţă de minimul din T4 2009, datoria corporaţiilor nefinanciare a sporit cu 4,5 trilioane dolari.

În condiţiile slăbiciunii bilanţurilor corporaţiilor date de nivelul ridicat de îndatorare, Rezerva Federală Americană trebuie să fie în alertă faţă de efectul unei eventuale ridicări de dobândă pentru sectorul privat din SUA, mai avertizează Deutsche Bank.