În cadrul Summitului preşedinţilor parlamentelor din ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, care s-a desfăşurat la Varşovia, Liliana Palihovici a exprimat gratitudine autorităţilor din Polonia pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv pentru sprijinul financiar acordat în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare.

În acest context, vicepreşedintele Parlamentului a solicitat autorităţilor poloneze examinarea posibilităţii de a extinde perioada de acordare a creditului astfel încât să fie asigurată asimilarea eficientă a fondurilor disponibile.

Acordul de asistenţă a fost semnat de Polonia şi Republica Moldova încă în primăvara anului 2014, dar până în prezent fermierii nu au primit niciun ban, întrucât autorităţile nu au putut conveni asupra mecanismului de implementare a proiectului.

Creditul este acordat agricultorilor pentru 12 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani. Anterior, atât reprezentanţii unităţii de implementare a programului de asistenţă, cât şi fermierii au criticat decizia Ministerului Finanţelor ca împrumuturile să fie acordate prin intermediul băncilor.