Săptămâna trecută, BCE a achiziţionat obligaţiuni emise de companii în valoare de 1,76 miliarde de euro, în timp ce ritmul achiziţiilor de obligaţiuni suverane a încetinit.

Banca Centrală Europeană a început în 8 iunie să cumpere obligaţiuni emise de companii, în speranţa că le va încuraja astfel să împrumute şi să cheltuiască, o nouă încercare a BCE de a relansa o inflaţie extrem de scăzută în zona euro. De atunci, BCE a achiziţionat lunar obligaţiuni emise de companii în valoare de 7,5 miliarde de euro.

Potrivit unor surse din interiorul BCE, cel mai probabil achiziţiile de obligaţiuni corporatiste vor începe într-un ritm lent urmând ca în lunile următoare să se accelereze în condiţiile în care în mod normal lichiditatea tinde să scadă în perioada vacanţelor.

Analiştii apreciază că adăugarea de obligaţiuni emise de companii în programul de achiziţii de active al BCE, în valoare de 1.740 miliarde de euro, se confruntă cu obstacole semnificative. Piaţa pentru astfel de obligaţiuni are o valoare de 500 până la 600 miliarde de euro dar este în mare parte limitată la marile companii din Franţa şi Olanda. Iar aceste companii se bucură deja de un acces facil la credite, astfel că interesul lor în obţinerea de finanţare ieftină ar putea fi unul limitat.