"Este vorba de suma maximă prevăzută în lege", a transmis Autoritatea italiană pentru Concurenţă.

"Sancţiunea vizează comercializarea pe piaţa italiană, începând din anul 2009, a unor autovehicule cu propulsie diesel EU5 a căror omologare a fost obţinută prin utilizarea unui soft care modifica semnificativ comportamentul motorului în timpul testelor de emisii", a argumentat instituţia.

Departamentul Justiţiei din Statele Unite a amendat grupul auto german cu suma de 14,7 miliarde de dolari în urma scandalului privind instalarea unui soft pentru manipularea emisiilor poluante.

În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi.

Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.

Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.