Potrivit reprezentanţilor UniAgroProtect, în acest an recolta medie este de circa trei tone, o cantitate foarte redusă, şi asta din cauza îngheţurilor şi a lipsei de precipitaţii.

„Am epuizat toate eforturile noastre de a dialoga cu autorităţile, care nu s-au soldat cu rezultate palpabilă. Recolta medie este de circa 3 tone. Situaţia nu este un triumfalistă şi nici atât de frumoasă cum unii încearcă să o descrie. Zona nordului a fost afectată anul acesta. În primul rând, nu au fost suficiente precipitaţii, de exemplu la Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni. În al doilea rând, îngheţurile de primăvară au influenţat negativ asupra procesului vegetativ”, a declarat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Cu toate acestea, cel mai grav în viziunea producătorilor de cereale sunt preţurile care au fost micşorate nejustificat, iar Consiliul Concurenţei nu face nimic pentru a rezolva problema, chiar dacă agricultorii au făcut mai multe apeluri către aceştia.

„Cea mai proastă parte a problemei ţine de preţuri. Producătorii de cereale sunt profund indignaţi de preţurile care sunt instalate în majoritate raioanelor ţării. La momentul actual preţul la grâu este de 2,20 lei, la orz şi la grâu circa 2 lei, la nord preţul la orz variază de la 1,80 – 1,90 lei. Preţul grâului la Constanţa şi Odesa oscilează între 3 – 3,30 lei. Preţul de achiziţie în Ucraina oscilează între 2,90 – 3,20 lei. Diferenţa este de 1 leu şi chiar mai mult”, a adăugat preşedintele UniAgroProtect.

Astfel, producătorii de cereale au atenţionat că în cazul în care preţurile nu vor fi ridicate măcar cu 10 – 20 bani, atunci aceştia vor ieşi la proteste.

„Dacă această tendinţă se menţine în următoarele două săptămâni, şi preţurile rămân reduse nejustificat şi în continuare, nu ne rămâne decât să chemăm producătorii agricoli la protest. Altceva nu putem întreprinde pentru că toate căile sunt deja epuizate”, conchis Alexandru Slusari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.