„Sunt departe de ideea că acest Guvern îşi dă seama ce înseamnă o reformă reală şi dacă poate să facă reforme aici în Republica Moldova. Dar este adevărat că memorandumul cu Fondul Monetar este unicul mijloc prin care se poate impune acestei guvernări mai multe lucruri, dar în primul rând coerenţă în politici economice şi financiare, şi sociale. Este adevărat că deblocarea încă urmează, pentru că guvernarea trebuie să demonstreze că are capacităţi de a se înţelege şi de a realiza acele precondiţii care sunt stabilite pentru luna octombrie când bordul va lua decizia finală. Până atunci încă este mult de lucru”, a declarat Veaceslav Negruţa la Europa Liberă.

Referindu-se la condiţiile impuse e FMI, Negruţa a menţionat că actuala guvernare încearcă să la ascundă în condiţiile în care suntem în pragul campaniei electorale.

„Probabil că guvernarea reiese din faptul că e în plină campanie electorală şi mai multe lucruri ar putea fi deranjante. Dar faptul că nu se discută şi nu se anunţă, de fapt, ştirbeşte din rezultatul aşteptat de către această guvernare urmare a implementării acelor înţelegeri cu Fondul Monetar. Societatea trebuie să fie pregătită şi să ştie care sunt paşii întreprinşi, care sunt deciziile, care sunt scenariile, care sunt opţiunile din care s-a ales calea pe care se merge. Guvernarea trebuie să dea dovadă de deschidere şi de informare a propriilor cetăţeni. Am zis că este un pic ciudată această abordare, dar se recurge la aceste şiretlicuri de iniţiative, proiecte care apar peste noapte, care sunt puse inclusiv la vot în Parlament în momentul în care marea majoritate habar nu are despre ce este vorba şi pentru ce votează”, a adăugat Veaceslav Negruţa.

Ex-ministrul Finanţelor a adăugat că şi reforma sistemului de pensii, anunţată zilele trecute de Filip, este una dintre condiţiile FMI. Din cauza tărăgănării în ultimii ani a acestei reforme, sistemul de pensii a devenit o povară de miliarde asupra bugetului de stat, a menţionat Negruţa.

„Încă din anul 2010 au fost porniţi să ajusteze sistemul de pensii la realităţile care există, doar că atunci într-adevăr Ministerul Muncii aducând fel de fel de argumente a blocat această pornire, iar prim-ministru actual şi ministrul Tehnologiei şi Informaţiei de atunci era martorul acestor argumente aduse în discuţiile care erau în alianţă sau la Guvern. Din păcate tărăgănarea care a avut loc pe parcursul mai multor ani acum forţează într-un fel ca această reformă să fie cât mai repede lansată. Doar că costurile sunt atât de mari că ele trebuie să fie explicate şi fraze generale de genul ajustarea valorii pensiei la una sau alta sunt fraze foarte generale care, de fapt, nu explică în ce constă această reformă. Iar Ministerul Muncii, prim-ministrul, ar trebuie acum să vină şi să explice exact elementele importante a acestei situaţii, pentru că într-adevăr procesul este de lungă durată, el nu va fi finalizat până la sfârşit de an, e vorba şi de cadrul legal, e vorba şi de anumite ajustări care trebuie să fie făcute într-o perioadă de cel puţin doi ani”, a mai spus Veaceslav Negruţa.