„Importanţa creditelor oferite de România este mai mult ca suport bugetar, pentru a acoperi acele goluri în bugetul de stat, care s-au format în anul curent. Partea de venituri aprobate pe anul curent depinde foarte mult de viramentele din exterior, de mijloacele financiare oferite de partenerii de dezvoltare, aceste mijloace sunt deja distribuite la partea de cheltuieli, astfel încât dacă Guvernul de la Chişinău obţine această finanţare, mijloacele respective vor fi virate către acoperirea unor goluri în derularea activităţilor curente ale Guvernului. Aici se au în vedere şi salariile şi cheltuieli curente ale instituţiilor şi tot aşa”, a declarat expertul pentru rfi.ro.

Viorel Gârbu mai spune că: „Moldova a reuşit să recupereze o parte din acele exporturi pe care le-a ratat către est şi în special către piaţa Federaţiei Ruse. În totalul exporturilor din Republica Moldova, principala destinaţie acum o reprezintă Uniunea Europeană. Totuşi, piaţa Federaţiei Ruse a reprezentat şi continuă să reprezinte o piaţă de export foarte importantă. În Republica Moldova nu s-a reuşit să se modernizeze foarte mult societatea şi economia, astfel încât bunurile şi serviciile care sunt generate de economia Republicii Moldova nu prea găsesc cerere la export, decât poate pe pieţele din est”.

Amintim că pe 24 august va fi transferată primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Moldova. Acest document a fost semnat la Chişinău, pe 7 octombrie 2015, valoarea asistenţei financiare fiind de 60 de milioane de euro.