Maria Vidraşcu, administratoarea unei cooperative agricole din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, este prima care a depus dosarul în acest an la Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. În anii precedenţi, împreună cu alţi patru producători agricoli, a investit în construcţia unui depozit frigorific pentru păstrarea strugurilor, iar acum speră să beneficieze de subvenţii din partea statului ca să-şi întoarcă o parte din bani.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi aproximativ 4000 de fermieri, care aşteaptă de luni de zile să beneficieze de sprijin financiar din partea statului. În mod normal, procesul de recepţionare a dosarelor ar fi trebuit să înceapă încă în luna martie.

Din totalul sumei de peste 900 de milioane de lei, cât constituie în acest an fondul de subvenţionare, mai bine de jumătate reprezintă datoriile din anii precedenţi.

Autorităţie spun însă că cea mai mare parte a restanţelor faţă de fermieri, de peste 300 de milioane de lei, a fost deja lichidată, iar în lunile următoare vor plăti şi restul datoriilor.

Data limită de depunere a dosarelor pentru a beneficia de subvenţii este 31 octombrie, însă cei de la AIPA iau în calcul posibilitatea prelungirii acestui termen.