Documentul scoate în evidenţă că unele prevederi ale noii Legi privind achiziţiile publice, intrate în vigoare la 1 mai 2016, nu sunt pe deplin compatibile cu cerinţele UE şi vor necesita modificări ulterioare. În acelaşi timp, achiziţiile publice din domeniile apărării şi utilităţilor rămân nereglementate, iar cadrul legal care reglementează concesiunile şi parteneriatele public - private necesită revizuire şi aliniere la legislaţia UE relevantă.

Potrivit documentului, numărul autorităţilor ce realizează achiziţii publice este foarte mare, iar faptul că o bună parte dintre funcţionari nu deţin suficiente abilităţi şi cunoştinţe în domeniul achiziţiilor este o problemă majoră. Aceste probleme duc la planificarea defectuoasă şi ineficientă a achiziţiilor publice, elaborarea necalitativă a specificaţiilor tehnice şi a documentelor de licitaţie, precum şi monitorizarea insuficientă a executării contractelor de achiziţii publice. Activităţile de consolidare a capacităţilor şi de instruire desfăşurate de Agenţia de Achiziţii Publice (AAP) sunt insuficiente, formarea profesională şi consultanţa fiind oferite numai la cerere, dar fără regularitate şi focalizare, remarcă autorităţile.

În acelaşi timp, autorii Strategiei propun un şir de măsuri pentru asigurarea integrităţii şi contracararea fenomenului corupţiei în domeniu. Bunăoară, documentul prevede sporirea transparenţei la toate etapele procesului de achiziţii, stabilirea unui lanţ clar al responsabilităţilor pentru a ţine o evidenţă a fiecărei achiziţii publice pentru o perioadă minimă de timp sau instituirea unui sistem de monitorizare. 

Costurile implementării Strategiei depăşesc 63 de milioane de lei. Astfel, alocările totale din bugetul de stat pentru punerea în aplicare a documentului vor constitui 45,3 milioane de lei, inclusiv 5,6 milioane de lei în acest an, restul banilor - 17,8 milioane de lei - urmând să fie obţinuţi din granturi. Implementarea Strategiei va fi monitorizată de un consiliu de supraveghere creat în cadrul Ministerului de Finanţe.

Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziţii pentru anii 2016 - 2020 poate fi consultată mai jos: