„Se văd mişcări la BNM şi că noua conducere îşi doreşte reformarea din temelie a sectorului. Trebuie mai mult de lucrat în Parlament. Legislativul trebuie să joace un rol mai activ pentru a împinge aceste reforme. Ultimele proiecte de legi în domeniul financiar-bancar nu au fost însă adoptate în lectură finală pentru Parlamentul a ieşit în vacanţă. Nu este acceptabil acest lucru, având în vedere criza din sectorul bancar”, a declarat directorul „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

„Avem destul de mult de lucrat la acest capitol. În România dezvăluirea acţionarilor este o cerinţă obligatorie. La noi însă e formalizat, este o dare de seamă care trebue publicată. La noi probema a devenit acută recent”, a adăugat expertul economic Natan Garştea

„Reforma în sectorul bancar a devenit necesară încă în urma crizei financiare din ultimii ani. Ea trebuie să continue permanent, să fie asigurat un cadru de stabilitate financiară ridicat, iar instituţiile care reglementează acest domeniu să dispună de toate instrumentele necesare pentru a contracara eventuale crize”, a menţionat şi Dumitru Pântea.

Ratingul transparenţei acţionarilor din sectorul bancar al Republicii Moldova, conform situaţiei de la 31 iulie 2016, arată astfel:

Cel mai scăzut rating, de o stea, nu a fost revendicat de nicio bancă. Ratingul de o stea presupune un nivel foarte scăzut de transparenţă, unde marea majoritate a acţiunilor sunt deţinute de persoane despre care nu sunt disponibile informaţii sau care intră în categoriile de risc.

Ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea şi stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componenţa beneficiarilor finali ai acţiunilor bancare, analizaţi prin prisma a doi indicatori de percepţie: (i) transparenţa; şi (ii) puterea financiară.