Totodată, Garda Financiară l-a arestat pe fostul preşedinte al Veneto Banca, Vincenzo Consoli. Bancherul, care din 2006 şi până în 2014 a fost şi vice-preşedinte al Consiliului Eximbank din Moldova se află acum sub arest la domiciliu, a rămas şi fără 1,8 milioane de euro, confiscate de poliţie.

Potrivit anchetei există 15 suspecţi, inclusiv fostul preşedinte al Veneto Banca Flavio Trinca şi Renato Merlo, responsabil pentru investiţiile străine ale băncii şi fost preşedinte al Eximbank.

În anii 2014-2015, Veneto Banca a înregistrat pierderi de circa un miliard de euro, dintre care 35 de milioane de euro în urma activităţilor din Moldova.

Într-o încercare de a salva banca a emis acţiuni, care însă nu s-au bucurat de interes în rândul investitorilor. În consecinţă la finele lunii iunie, Fondul de salvare Atlante, o iniţiativă privată girată de guvernul Italiei, a preluat Veneto Banca după ce în urmă cu două luni a executat o manevră similară în privinţa băncii Popolare di Vicenza.

La începutul acestui an, s-a anunţat că Eximbank din Chişinău, al cărui singur acţionar este grupul bancar italian Veneto Banca, a fost scoasă la vânzare. Eximbank este a cincea ca mărime bancă din Moldova şi deţine o cotă de circa 4% din piaţă.