„Spălarea banilor ruseşti nu este neapărat o afacere oficială, dar mai degrabă o întreprindere privată. Astfel, Republica Moldova a devenit o conductă pentru fluxurile ilicite de capital atât într-o direcţie cât şi în cealaltă”, se notează în articol.  

Totodată, autorul articolului scrie şi despre dezvăluirile făcute de către fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CAN, Mihail Gofman, privind frauda bancară, care a declarat că principalul beneficiar al jafului secolului este oligarhul Vladimir Plahotniuc. „El este cel mai de temut politician şi om de afaceri. El a fost cu siguranţă unul dintre principalii beneficiari ai furtului. Foarte mulţi bani au ajuns în Rusia", a spus Mihail Gofman.

„Plahotniuc şi alţi oameni din anturajul său au obţinut control asupra celor trei bănci datorită unor oficiali guvernamentali din Partidul Democrat, dar şi cu ajutorul unor parteneri din coaliţia de guvernare. După ce a obţinut controlul asupra acestor bănci, Plahotniuc şi oamenii săi au înfiinţat mai multe companii fantome. Ei au împrumutat bani de la alte societăţi fictive şi, ulterior, au declarat că au suferit pierderi. Doi ani mai târziu, au cerut de la Banca Naţională un plan de salvare. Aproape jumătate din banii obţinuţi au ajuns în Rusia”, menţionează sursa

„Plahotniuc este cel mai bogat om din Moldova. El controlează mai multe bănci, deţine hoteluri, cluburi de noapte, restaurante. El a fost deputat şi a încercat să devină prim-ministru, însă candidatura sa a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. Miliardul de la cele trei bănci a fost furat, iar aproape jumătate din el a ajuns în Rusia. Doar avocaţii săi şi unii oameni apropiaţi dau asigurări că el este un om nevinovat”, se mai arată în articol. 

Amintim că publicaţia americană  a mai scris că „jaful secolului” din Republica Moldova a ajuns în atenţia instituţiilor de drept din SUA, iar în lunile următoare ar putea fi emise mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc şi al complicelui său, Serghei Iaralov, care este deţinător al paşaportului american.

Potrivit Forbes, Interpol a realizat o investigaţie a activităţilor lui Plahotniuc în întreaga Europa de Vest începând cu 2007 şi crede că oligarhul este asociat cu una dintre cele mai mari grupări mafiote ruse, Solnţevskaia. Într-o vizită recentă la Washington, Gofman a încercat să convingă instituţiile de drept să se implice, dar timpul deja expiră.