Soluţia Ministerul Sănătăţii, crearea unei noi companii de stat

Astfel, chiar dacă statul deţine 99,11% din capital, Ministerul Sănătăţii consideră că unica soluţie este reorganizarea prin dezmembrare (separare) a întreprinderii Sanfarm Prim şi propune fondarea societăţii pe acţiuni Moldfarm din contul patrimoniului SA Sanfarm Prim transmis în procesul reorganizării, scrie mold-street.com

„În urma crizei de aprovizionare cu medicamente, produse parafarmaceutice şi dispozitive medicale a sistemului ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova, care a avut loc în perioada toamnă 2014 – iarna 2015, s–a constatat că există necesitatea stringentă să fie luate măsuri eficiente cu impact asupra asigurării tranzacţionării pe piaţă a produselor respective, măsuri care să asigure fluxul continuu de produse farmaceutice la un preţ rezonabil pentru instituţiile medico-sanitare publice, măsuri care ar exclude punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii pacienţilor”, se arată într-o notă de argumentare a Ministerului.

PNUD gata să dea 10 milioane de dolari?

Totodată, autorii proiectului de hotărâre susţin că mai mulţi parteneri internaţionali de dezvoltare a Republicii Moldova şi anume Proiectul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), „şi-au manifestat disponibilitatea de a ajuta statul în achiziţionarea de medicamente, direct de pe pieţele internaţionale, precum şi s-au arătat dispuşi pentru acordarea unor investiţii avantajoase în scopul alinierii condiţiilor unui depozit naţional la standardele internaţionale GDP (Good Distribution Practice)”.

Valoarea acestor investiţii se pot ridica la 10 milioane de dolari, „investiţii pe care la momentul actual statul Republica Moldova nu-şi poate permite”.

„Însă partenerii internaţionali de dezvoltare au condiţionat acordarea acestui suport material pentru investiţii şi aliniere a condiţiilor unui depozit naţional la standardele internaţionale GDP de faptul ca persoana juridică care va gestiona depozitul respectiv să aparţină în exclusivitate (100%) statului Republica Moldova”, mai susţine Ministerul Sănătăţii.

Vor să repete trista poveste a Moldresurse

Potrivit instituţiei o societate pe acţiuni nou-creată în acest sens, în care statul să deţină 100% de acţiuni „ar deveni o pârghie eficientă pentru asigurarea concurenţei loiale pe segmentul achiziţionării de medicamente, cu excluderea situaţiilor de înţelegere de cartel între importatorilor privaţi de medicamente".

Prin această operaţiune „statul ar avea un instrument care să–i permită achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor”.

De notat că anterior Guvernul a avut o întreprindere de acest fel pe piaţa petrolieră, care la fel avea ca scop stimularea concurenţei şi livrarea de produse mai ieftine. Rezultatul a fost că fosta întreprindere de stat Moldresurse a primit credite de sute de milioane de lei de la Banca de Economii încă în epoca comunistă şi apoi a dat faliment.
 
În aceste condiţii, specialiştii susţin că există riscul repetării unor astfel de situaţii şi pe piaţa medicamentelor. Cu atât mai mult cu cât statul a avut şi are în continuare numeroase pârghii pentru a interveni pe piaţă.
Pierderi de 3,3 milioane lei

Sanfarm-Prim, o întreprindere cu capital majoritar de stat (99,11%) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 141 de milioane de lei şi pierderi de 3,3 milioane lei. În anul 2014 vânzările companiei au constituit 129,7 milioane lei, iar pierderile 418.350 lei.

În prezent, Sanfarm-Prim oferă locuri de muncă pentru 116 angajaţi şi are o reţea din 24 de farmacii în Chişinău şi raioanele Drochia, Taraclia, Hânceşti şi Ialoveni. Anterior pe baza societăţii autorităţile au încercat fără succes să creeze o reţea de 900 de farmacii de stat.