Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor prevede că, în 2017, cota accizului pentru o mie de ţigări cu filtru va fi de 350 de lei, cu 50 de lei mai mult decât în prezent. Şi carburanţii se vor scumpi, având în vedere că statul intenţionează să majoreze accizele pentru acestea, dar deocamdată nu a fost stabilită o cotă. Cei de la Ministerul Finanţelor speră să acumuleze mai mulţi bani la bugetul de stat şi prin majorarea de la două la trei la sută a impozitului pe venit la comercializarea produselor agricole. 

„Este o majorare a impozitului care se percepe atunci când o persoană fizică vinde producţia agricolă unei întreprinderi. Când spun persoană fizică, se are în vedere o persoană care, pe un lot personal, în grădina de lângă casă, a crescut producţia agricolă, care a decis să o vândă unui agent economic”, a precizat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Măsura i-a nemulţumit pe reprezentanţii asociaţiilor de profil, care au participat la dezbaterile publice privind politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. 

„Presiunea fiscală se deplasează pe producător. Mai dăm încă o pălmuţă aşa peste agricultor, care cu mare chin îşi poate valorifica producţia, să şi-o vândă”, a declarat directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco.

„Noi nu venim cu careva măsuri stimulatorii pentru fermieri şi situaţia este foarte drastică în sectorul agricol, şi noi ştim, şi natura încă îi mai bate. Nu venim cu nimic să-i încurajăm. Psihologic, acesta-i un factor care nu te încurajează să mai faci activităţi”, a adăugat Sofia Şuleanschi, directorul executiv al Centrului pentru Educaţie antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor ar urma să fie examinat de Guvern în luna septembrie, iar cel târziu în noiembrie ar trebui să fie adoptat de Parlament. Bugetul de stat pentru acest an a fost aprobat însă cu o întârziere record.