Motivul blocajului: lipsa banilor sau redistribuirea lor

În acelaşi timp Ministerul susţine că decizia de blocare este una legală a fost adoptată în temeiul prevederilor art.69 ”Blocarea alocaţiilor bugetare” din Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr.181 din 25 iulie 2014, chiar dacă nu oferă o explicaţie mai clară a acestui pas.

„Ministerul Finanţelor, în calitate de administrator al bugetului de stat a efectuat blocarea temporară (termen ce nu poate depăşi 60 de zile) a unor alocaţii aprobate în bugetul de stat pe anul 2016, care constituie suma de 200 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 2,5% din suma totală a transferurilor aprobată în bugetul de stat pentru bugetele locale. Blocarea alocaţiilor, la termenul scadent, urmează fie a fi retrasă de Minister, fie a fi confirmată de Parlament prin ajustarea bugetului anual în cadrul efectuării unui exerciţiu legislativ”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

De notat că potrivit Legii menţionate de Minister, blocarea alocaţiilor bugetare poate avea loc în următoarele cazuri:

  • dacă analiza executării scontate a bugetelor atestă înrăutăţirea nivelului soldului bugetar, aprobat prin legea/decizia bugetară anuală şi stabilit ca prognoze trimestriale în baza art;
  • dacă limitele de alocaţii în proiectul bugetului care urmează a fi aprobat sunt mai mici decât cele din bugetul provizoriu care se execută;
  • dacă sunt iniţiate propuneri de reducere a alocaţiilor fie prin redistribuire, fie prin modificarea bugetului.

În perioada de blocare temporară a alocaţiilor, autorităţile/instituţiile bugetare nu îşi pot asuma noi angajamente de cheltuieli.

Totodată instituţia susţine că blocarea resurselor financiare nu a afectat finanţarea transferurilor către şcoli în ajunul iniţierii anului şcolar.

„La situaţia din 18 august curent, de la bugetul de stat către bugetele locale, transferurile cu destinaţie specială pentru învăţământ, cultură, tineret şi sport pentru opt luni ale anului 2016 au fost efectuate integral, inclusiv pentru luna august, pentru a facilita pregătirea instituţiilor pentru noul an şcolar”, precizează Ministerul Finanţelor.

Transferuri mai mari cu un miliard

De notat că în Legea Bugetului de Stat pentru acest an a intrat în vigoare abia pe 1 iulie 2016. Documentul prevede transferuri de circa 7,89 de miliarde de lei de la bugetul de stat la cele locale, cu peste un miliard de lei mai mult ca în 2015.

Majoritatea transferurilor, circa 6,23 miliarde de lei, sau aproape 79% sunt destinate finanţării sectorului educaţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.