Vinăria a fost înregistrată pe compania Mezyb în 2015, a cărei fondatori apar Direcţia Finanţe şi Economie a Bisericii Ortodoxe Ruse şi firma Sofrino, o altă subsidiară a Bisericii, care este angajată în producţia de lumânări şi obiecte de cult, scrie Mold-Street.

Activitatea principală a firmei Mezyb, conform registrului, este producţia vinului de struguri şi creşterea strugurilor, producerea alcoolului etilic prin fermentaţie, vânzarea cu ridicata şi cu amănuntul a băuturilor alcoolice etc.

Potrivit RBC, vinăria nu produce încă vin, pentru că viţa de vie a fost plantată în 2012. Aşa că prima producţie va fi abia în 2017. Ziariştii au depistat că o parte din terenul pe care este creată vinăria, a fost cumpărat în anul 2009 de două bănci din Rusia: Bank Moskvî (controlată de familia ex-primarului Moscovei Iuri Lujkov) şi Stolicinîi Torgovîi Bank (STB), şi apoi transferat în proprietatea Patriarhiei Moscovei.

Unul dintre proprietarii STB era afaceristul German Gorbunţov, supranumit şi "bancherul negru". Acesta a declarat pentru RBC că a vrut să facă un cadou pentru Biserică, iar cererea a venit de la BOR, doar că suma nu a fost prea mare pentru bancherul care a deţinut mai multe bănci în Rusia, dar şi Universalbank din Moldova. Cele două bănci ruse au cumpărat terenul şi apoi l-au donat Bisericii, mai scrie Mold-Street.

De notat că Gorbunţov se află la Londra şi a fost dat în căutare de autorităţile din Moldova. În martie 2012, a supravieţuit unei tentative de asasinat, care ar fi fost comise de interlopul Vitalie Proca, condamnat în România.