„Dacă e vorba de o anchetă de amploare, nu am făcut. Am avut nişte anchete interne, dar nu sunt gata să le spun în public. Este lucrul nostru intern şi colaborăm când este cazul cu organele de resort pentru verificări”, a declarat Sergiu Cioclea în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, şeful băncii centrale a ţinut să le ia apărarea celor doi angajaţi reţinuţi recent în cadrul unui dosar privind spălări de 20 de miliarde de dolari prin intermediul unei bănci din Moldova. Aceştia sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

„Nu ştim ce este în dosar, dacă justifică această formă preventivă. Nu vorbim de persoane care au comis crime în sensul clasic al cuvântului. Încarcerarea lor este o formă extremă. Sper, dacă dosarul nu are nimic special pentru a justifica aceste învinuiri, să fie eliberaţi. Dacă este o perioadă în care ei nu trebuie să aibă acces la unele informaţii de la BNM, poate sunt forme mai puţin dure. Este şi un indicator de civilizaţie felul în care sunt rezolvate problemele”, a spus Cioclea.

Precizăm că, împreună cu cei doi angajaţi ai BNM, şefi de departamente din cadrul băncii centrale, a fost reţinut şi un fost guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Potrivit Ziarului de Gardă, persoanele reţinute sunt fostul viceguvernator al Băncii Naţionale Emma Tăbârţă, directorul Departamentului Supraveghere Bancară, Matei Dohotaru, şi directorul Departamentului Reglementare şi Autorizare, Vladimir Ţurcan.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la şase ani privaţiune de libertate, iar în următorii zece ani nu vor avea dreptul să ocupe funcţii publice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.