Potrivit noului Raport asupra inflaţiei pe termen mediu, prezentat astăzi de către guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, pe parcursul lui 2016 rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 6,7 la sută, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza fixată în aprilie. Pentru 2017, banca centrală prognozează o inflaţie de 4,4%.

Valoarea maximă va fi înregistrată în trimestrul II din 2018, când se aşteaptă o creştere a preţurilor de 6 la sută, iar valoarea minimă de 3.5 la sută - în trimestrul IV din 2016.

Contribuţia preţurilor produselor alimentare la rata anuală a inflaţiei va consemna o tendinţă uşor descendentă până în trimestrul I al lui 2017, ulterior majorându-se lent până la finele orizontului de prognoză. Valoarea maximă a ratei anuale a preţurilor pentru produsele alimentare va fi înregistrată în trimestrul III din 2016, constituind 5,9 la sută.

Contribuţia inflaţiei la combustibili pentru anul curent va fi negativă, iar pentru restul orizontului de prognoză se va reorienta în sensul pozitiv. Ascendenţa ratei anuale începând cu trimestrul I al lui 2017 va fi posibilă, în special, ca rezultat al creşterii, deşi moderate, dar permanente, a preţurilor internaţionale ale petrolului.

Preţurile reglementate din cadrul rundei curente de prognoză vor înregistra o decelerare rapidă pe parcursul anului curent, urmată de o accelerare moderată în prima jumătate a anului viitor şi o scădere lentă a ratei anuale până la finele orizontului de prognoză.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.