Într-o investigaţie realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, publicată pe portalul Anticorupţie, se arată că Luchian a vrut să obţină şase din cele 12 terenuri agricole scoase la licitaţia publică din 17 mai 2016. Terenurile au o amplasare pitorească - la poalele unei păduri, în preajma complexului „Poiana Bradului”. Preţul de start, stabilit de comisia de licitaţie a fost de 60.000 de lei. În final, s-au vândut opt loturi, cu o suprafaţă de 0,06 ha fiecare, la un preţ de 90.000 de lei fiecare, dintre care trei i-au revenit consilierului Luchian. Ca să devină proprietarul terenurilor, acesta a scos din buzunar 270.000 de lei, adică de şase ori mai mult decât venitul său anual, potrivit declaraţiei sale.

Din luna iulie 2015 şi până la 4 iulie 2016, Luchian a fost membru al Comisiei pentru licitaţii publice la Coloniţa. Înlocuirea sa a fost anunţată abia la 4 iulie, în cadrul unei şedinţe a comisiei pentru licitaţii desfăşurată imediat după tenderul la care au fost propuse spre vânzare alte cinci terenuri din aceeaşi zonă. Primarul a anunţat că acesta este scos din comisie pentru că a plecat din ţară. Decizia a fost luată la nici o oră după ce reporterii CIJM şi-au făcut apariţia în sala unde se desfăşura tenderul, primăria ştiind că aceştia investighează cazul.

El mai face parte din Comisia pentru urbanism şi dezvoltare rurală, prestări servicii şi dezvoltarea micului business din cadrul Consiliului sătesc. În aceste condiţii, consilierii din opoziţie îl acuză că a fost în conflict de interese atunci când a cumpărat terenurile, deoarece ar fi participat la şedinţa la care au fost aprobate rezultatele tenderului. Igor Luchian s-a abţinut de la vot, însă a rămas în sală în timp ce votau colegii săi.

Consilierul Igor Luchian a votat însă decizia Consiliului sătesc de înstrăinare a terenurilor pe care ulterior le-a procurat. Votul său a fost decisiv în condiţiile în care din cei 13 consilieri doar 7 au fost pentru scoaterea acestora la licitaţie. Alţi 2 au fost împotrivă, 3 s-au abţinut, iar un membru al CSC nu a fost prezent.

Anticorupţie.md mai scrie că înainte de alegerile locale din 2015, care i-au adus cel de-al doilea mandat de consilier la Coloniţa, Igor Luchian a declarat, potrivit portalului colinita.eu, că în perioada 1 ianuarie 2013 şi 31 decembrie 2014 a avut un venit anual de 90 de mii de lei din activitatea de antrenor la şcoala sportivă nr.12 sau câte 3750 de lei pe lună. Soţia sa, potrivit declaraţiei, nu a câştigat niciun bănuţ. În schimb, familia deţinea două automobile: Mazda 626 şi Peugeot 107. Actul nu indică nici anul producţiei şi nici valoarea acestora. Consilierul mai arată că este proprietarul a două terenuri agricole cu o suprafaţă de 34 de ari, al unui teren-cotă de 1,89 ha şi a unei case de locuit cu o suprafaţă de 153 m.p. Luchian nu are niciun ban păstrat la bancă, potrivit declaraţiei, şi nici venituri din înstrăinarea unor bunuri.

Soţii Luchian deţin şi un depozit pe care l-au cumpărat, potrivit actului de la Cadastru, în anul 2012, adică la un an după ce capul familiei a obţinut primul mandat de consilier. Bunul a fost achiziţionat de la mama sa, care devenise proprietară în luna iunie 2011, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale. Tot atunci, mama consilierului, Luchian Galina, s-a ales cu două imobile pe care le-a înstrăinat peste un an. Conform actului de la Cadastru, fratele consilierului, Veaceslav Luchian, a primit în dar o parte din acestea, iar Igor Luchian şi soţia sa şi-au cumpărat acolo două imobile, folosite pentru construcţii. Toate cele trei imobile au fost gajate la Moldova-Agroindbank pentru suma de 173 000 fiecare, iar în prezent sunt puse sub sechestru. De la aceeaşi bancă, în acelaşi an şi pentru aceeaşi sumă, Luchian a lăsat gaj şi casa, dată în exploatare în anul 2011.

Igor Luchian mai are un teren cumpărat la o licitaţie publică în anul 2011, cu câteva săptămâni înainte de a deveni consilier la Coloniţa, pe care a dat 525.000 de lei. Lotul extravilan cu o suprafaţă de 0.21410 ha a fost dat pentru construcţii. Atunci, consilierul declara un venit şi mai mic - 61.000 de lei pentru perioada 1 ianuarie 2009 şi 31 decembrie 2010, potrivit declaraţiei publicate pe portalul colonita.eu. Aceeaşi sursă scria că licitaţia a avut loc la doar o zi după ce Luchian şi-a făcut publică declaraţia pe venit.

La o lună după ce a cumpărat terenurile, consilierul a plecat cu familia în Canada, cel mai probabil pentru totdeauna, a confirmat mama acestuia, Galina Luchian. „Dar ce? Consilierii nu au voie să cumpere terenuri?!”, a fost reacţia femeii atunci când a aflat de ce îi căutăm fiul, care nu a fost de găsit anterior de către reporterii CIJM nici la telefon şi nici acasă. „El putea să pună pe altcineva, dar a mers deschis, ca să fie legal totul. Dacă el avea de gând să ascundă în scop corupt era altceva, dar el nu a avut ce ascunde. Pur şi simplu aici e o porcărie foarte mare: dacă vin oameni străini, pot să participe, dar oamenii din sat nu au dreptul! Gaşca care e contra lumii vine la licitaţii ca să încurce, să facă gălăgie”, a adăugat Galina Luchian.

Cât despre sumele mari pe care consilierul le-a dat pe terenuri, femeia susţine că soţia acestuia, Tatiana Luchian, are o firmă – „PETRAN-COM” SRL, care numai anul trecut ar fi avut un profit de 700.000 de lei. În plus, nora sa ar mai fi activat concomitent la o altă companie din sectorul Ciocana. Femeia spune că nu ştie de ce fiul ei ar fi tăinuit afacerea soţiei în declaraţia de avere, precizând că e suficient că acesta a declarat banii la Fisc. „Fiul meu nu are ce ascunde nimic, el a făcut totul legal, dar liberalii îi pun beţe în roate. Ei au cumpărat totul când au fost la putere şi acum caută fel de fel de pricini”, a adăugat mama consilierului.

Consilierii din opoziţie susţin că vor cere în judecată anularea deciziei privind licitaţia la care consilierul Luchian a cumpărat cele trei terenuri. Ei declară că, după ce în luna martie au fost aprobate modificări la Regulamentul prin care destinaţia terenurilor agricole poate fi schimbată prin decizia consiliilor locale şi nu a guvernului, cum era până atunci, primăria de la Coloniţa ar fi început să „vândă” bunurile publice pe interese de partid.