Se întâmplă după ce, pe 1 iulie, administraţia companiei a depus la CNPF o solicitare de retragere a licenţei.

Potrivit directorului ASITO, Andrei Lupyr, acţionarii consideră nejustificată prezenţa în continuare a companiei pe piaţa asigurărilor din cauza unor atacuri împotriva instituţiei şi imposibilitatea de a-şi gestiona activele.

„Este absolut prematur a anunţa despre încetarea activităţii companiei Asito, odată ce a fost depusă o astfel de cerere. Chiar şi în condiţiile când o companie de asigurări depune cererea de retragere a licenţei, entitatea dată este impusă să-şi onoreze obligaţiile faţă de fiecare dintre clienţii săi”, a explicat CNPF.

Precizăm că potrivit legii cu privire la asigurări, administrarea specială poate fi instituită în următoarele cazuri:

 – persoanele cu funcţie de răspundere sau acţionarii asigurătorului (reasigurătorului) împiedică sistematic exercitarea atribuţiei de supraveghere prin tăinuirea conturilor, activelor, registrelor, rapoartelor, documentelor şi a informaţiilor sau prin refuzul neîntemeiat de prezentare a acestora la solicitarea autorităţii de supraveghere; 
– organele de conducere ale asigurătorului (reasigurătorului) nu sunt capabile să asigure desfăşurarea activităţii acestuia în conformitate cu normele de prudenţă, în special în legătură cu conflictele ce dezorganizează activitatea asigurătorului (reasigurătorului), cu arestul, suspendarea din funcţie a administratorilor în cadrul unei cauze penale sau cu condamnarea acestora pentru infracţiunea comisă;
– asigurătorul (reasigurătorul) nu se conformează prescripţiilor repetate emise de autoritatea de supraveghere privind înlăturarea aceloraşi încălcări;
 – asigurătorul (reasigurătorul) nu respectă sau nu este capabil să respecte măsurile incluse în planul de remediere financiară.

Totodată, legea prevede că „administratorul special acordă importanţă prioritară intereselor şi drepturilor asiguraţilor şi beneficiarilor asigurării. În termen de 3 luni de la desemnare, administratorul special prezintă autorităţii de supraveghere un raport cu privire la situaţia financiară şi la perspectivele financiare ale asigurătorului”.

Precizăm că în 2015, conducerea firmei a decis să-şi înstrăineze cel mai important activ al său, adică sediul în valoare de 136 de milioane de lei. Această decizie a stârnit îngrijorarea conducerii Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto, care declara atunci că această tranzacţie ar putea prevesti un cutremur pe piaţa asigurărilor din Moldova.

Despre această situaţie au fost sesizate instituţii precum Consiliul Suprem de Securitate, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Parlamentul. Ulterior, SIS a sesizat Procuratura, iar Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe i-au chemat la audieri pe membrii CNPF. Discuţiile au avut loc cu uşile închise, iar după şedinţă, unii deputaţi au declarat că situaţia acestei companii este complicată.

Totodată, recent la ASITO a fost deschis un dosar de tentativă de delapidare a mijloacelor financiare ale companiei în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Acum două zile, directorul financiar adjunct al ASITO a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. 

Potrivit materialelor preliminare, prejudiciul cauzat instituţiei se ridică la 9 milioane 500 de mii de lei. Printre cei reţinuţi sunt directorul financiar al companiei, Ruslan Doboş, contabilul-şef, Elena Pepelea, juristul Sergiu Ciorba, precum şi alţi doi jurişti stagiari din cadrul companiei. Aceştia sunt bănuiţi de tentativă de infracţiune, delapidare şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. 

Ruslan Doboş este un apropiat al omului de afaceri Veaceslav Platon, despre care în presă s-a scris că ar fi proprietarul companiei ASITO.