În cadrul Comisiei parlamentare de profil, ministrul Finanţelor a încercat să-i convingă pe legislatori că decizia de a transmite gestionarea creditului polonez băncilor comerciale este una rezonabilă. Octavian Armaşu afirmă că statul nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru agricultorii care nu vor fi în stare să restituie împrumuturile.

 Reprezentanţii Unităţii de implementare a programului de asistenţă cred însă că decizia Ministerului Finanţelor este una proastă şi spun că, în aceste condiţii, acordul de împrumut în valoare de 100 de milioane de euro ar putea fi declarat nul.

Decizia îi nemulţumeşte mai ales pe fermierii care au mizat să acceseze un credit la o dobândă avantajoasă de doar 0,15 la sută. Dacă gestionarea proiectului va reveni însă băncilor comerciale, beneficiarii de credite vor trebui să plătească o dobândă lunară de cinci la sută.

Acordul de asistenţă a fost semnat de Polonia şi Republica Moldova încă în primăvara anului 2014, dar până în prezent fermierii nu au primit niciun ban, întrucât autorităţile nu au putut conveni asupra mecanismului de implementare a proiectului. Împrumutul este acordat agricultorilor pentru o perioadă de 12 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani.