Declaraţiile au fost făcute de către invitaţii emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV. De asemenea, ei cred că Guvernul ar trebui să preia în totalitate administrarea acestui proces, întrucât este responsabil de gestionare în calitate de creditor de bază. 

Fostul deputat Stella Jantuan susţine că o alternativă la proiectul de lege prin care frauda bancară va fi pusă pe seama cetăţenilor ar fi iniţierea unei anchete, iar responsabil să fie Guvernul. 

„Eu cred că un Guvern responsabil trebuie să găsească acest miliard pentru că urmele banilor se găsesc foarte uşor şi sunt organizaţii internaţionale care se ocupă de aceste probleme şi care şi-au propus serviciile. Guvernul trebuie să se gândească foarte şi foarte bine dacă aceşti bani trebuie să fie puşi pe umerii contribuabililor şi să conlucreze cu acele personalităţi care au ieşit acum în presă şi au vorbit despre rezultatele comisiei speciale. Dacă toate aceste date se cunosc, atunci poate fi pornită o anchetă şi aceşti bani trebuie să fie găsiţi”, a declarat Stella Jantuan.

De aceeaşi părere este şi economistul Veaceslav Ioniţă.

„Eu cred că Guvernul trebuie să preia în totalitate administrarea acestui proces. Din punct de vedere legal el este responsabil de administrare ca creditorul de bază. Eu voi crede că lucrurile merg bine, atunci când va fi instituită în funcţie de prim-viceprim-ministru responsabil pe recuperarea banilor care va avea o echipă de lucru şi care va prezida toate şedinţele comitetului fie de stabilitate financiară, fie de alt comitet creat ad-hoc pentru recuperarea banilor”, a adăugat Ioniţă.

Fostul viceprim-ministru Valentin Dolganiuc are şi câteva soluţii. El susţine că datoria nu trebuie pusă pe umerii cetăţenilor, ci transformată în împrumut intern al statului până când vor fi identificaţi infractorii. 

„Depistarea celor care au furat şi întoarcerea miliardului este o soluţie. A doua soluţie ar fi transformarea acestei datorii de stat în împrumut intern. Astăzi avem 7 miliarde împrumut intern al Guvernului, de ce nu? Şi împrumutul intern poate fi întors peste 50 de ani, peste o sută de ani fiindcă acolo nu există un termen al împrumutului intern. Şi în acest răstimp cât stă acest împrumut ca datorie internă să fie iarăşi procesul judiciar de depistare a celor care au furat şi care au mutilat RM, să continue şi să fie întors acest miliard”, a spus Dolganiuc.

Şefa Serviciului de presă al Guvernului nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie.