Potrivit ordinului emis de Fisc, „temei pentru instituirea postului fiscal constituie monitorizarea genului de activitate practicat, per ansamblu. Totodată s-a stabilit următoarele riscuri în activitatea contribuabilului – venitul declarat considerabil în raport cu achitările neînsemnate ale TVA, ponderea mică a fondului de salarizare în raport cu venitul declarat, achitarea salariului în plic”.

„Este înjositor pentru că noi plătim toate impozitele. Chiar am deţinut titlul de „cel mai bun contribuabil al anului”. Toate aceste argumente sunt nefondate. Niciodată nu am fost dator statului, din contra statul ne este dator nouă. Am ajuns până la Chişinău la domnul Puşcuţă (n.r. - Serghei Puşcuţa, şeful IPFS), care ne-a spus că de fapt sunt suspecţii că achităm salarii în plic. Noi dăm regulat salariile, totul este contabilizat. Le-am spus să-mi caute măcar un om care să declare că a primit salariu în plic. Ei vorbesc de moratoriu, dar asta e de fapt un populism acum când se apropie alegerile. Este o formă ascunsă a controalelor ca să-şi poată alege ţinta”, a declarat, pentru Jurnal.md, preşedintele CAP „Basarabia”, Sergiu Calmîc.

Potrivit ordinului emis de Fisc, în cadrul funcţionării postului fiscal, de la această companie vor fi ridicate formularele fiscale, facturile, actele şi borderourile de achiziţie.

„Potrivit legii, se ridică documentele legate de ceva suspect, la noi însă vor fi ridicate aceste formulare şi borderouri care încă nici nu sunt documente. Vă imaginaţi ce înseamnă aceasta: la orice tranzacţie va trebui să mergem la Fisc. Asta înseamnă de câteva ori pe zi. I-am scris o scrisoare şi premierului Filip să vadă ce fel de „reforme” sunt acestea”, a adăugat Sergiu Calmîc.

Acest caz reprezintă un exemplu foarte elocvent al mimării reformelor ce ţin de liberalizarea activităţilor economice, a comentat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

„Pe de o parte se declară sus şi tare despre suspendarea controalelor, pe de altă parte se introduce un post fiscal mobil la o întreprindere, care anual achită între 2,5 şi 3 milioane de lei, iar în fiecare an i se atribuie titlul de contribuabil al anului”, a declarat Alexandru Slusari.

Moratoriul asupra controlului de stat a fost instituit pe 4 martie curent. Potrivit Ministerului Economiei, de la desfăşurarea moratoriului au fost înregistrate 62 de demersuri privind solicitarea de a efectua control la faţa locului. Astfel, 42 de cazuri au fost respinse, iar în zece cazuri controalele au fost efectuate.

Recent moratoriul asupra controalelor de stat la agenţii economici va fi prelungit pentru încă trei luni, începând cu 1 iulie. Şi asta după ce legislatorii au abilitat executivul să instituie moratoriu la controalele de stat, fără aprobarea Parlamentului, oricând consideră de cuviinţă.

Moratoriul instituit de Guvern a fost criticat de experţii economici care consideră că această măsură are un caracter populist şi că, în aceste condiţii, nu vor putea fi controlate un şir de întreprinderi vizate recent în suspiciuni de implicare în diferite scheme ilicite.