„Unul dintre preparatele legendare, utilizate şi distribuite pe ascuns în Rusia, a fost British Dragon, produs la finele anilor 1990, de o fabrică fondată in Thailanda de americanul Richard Crowley. Zece ani mai târziu, afacerea sa s-a extins la nivel internaţional, dar în 2008 Crowley a fost arestat şi extrădat în SUA, şi apoi condamnat. După trei ani de închisoare a fost eliberat pe motive de sănătate, dar a murit la o lună după eliberarea sa. Dar produsele British Dragon pot fi găsite şi astăzi în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Moldova, Belarus şi Ucraina", scrie Forbes.

Partenerul de afaceri al lui Crowley in Europa de Est era Alin, un om de afaceri român, care a organizat livrările de materie primă şi producţia în condiţii insalubre de preparate anabolizante în Rusia, susţine Dmitri Kolomoiţev, supranumit şi „regele anabolizantelor” din Rusia.

„În 2006, Alin a fondat în Moldova compania Balkan Pharmaceuticals, care treptat a ieşit din anonimat şi a început să livreze medicamente şi în spitalele din Moldova. Balkan deţine acum o fabrică în localitatea Sângera cu aproximativ 15.000 metru pătraţi, în care produce o gamă largă de steroizi", scrie Forbes.

Publicaţia enumeră şi alţi producători de steroizi din Moldova precum Euro Prime Farmaceuticals, Vermodje şi Evolution Pharmaceuticals.

"Regele anabolizantelor" precizează că producătorii din Moldova ar deţine o cotă de 50% din piaţa anabolizantelor din Rusia, iar cu ei mai concurează producătorul polonez Jelfa şi compania chineză Zhengzhou, care se extinde rapid.

De notat că Balkan Pharmaceuticals a figurat în câteva scandaluri media şi este deţinută de compania Global Alliance SRL (50%) şi de British Dispensary Corporation SA (50%) din Panama.

Ultima mai este fondatoare şi a Institutului de Farmacie şi Inginerie Genetică SRL din Chişinău, la care administrator apare fostul senator român Teodor Hauca, care este şi manager la Global Alliance.