Totodată, PSRM a solicitat organizarea audierilor şefilor CNA, PG şi SIS în Parlament pentru ca deputaţii să fie la curent cu mersul anchetei. Ambele propuneri au fost însă respinse de majoritatea parlamentară.

„Nu e cazul să lăsăm guvernarea în pace. Trebuie să identificăm circumstanţele care au contribuit la acest furt. Recent, Guvernul a iniţiat un alt proiect cunoscut în rândul populaţiei ca „Jaful miliardului nr. 2”. De aceea considerăm că trebuie să fie creată această comisie de anchetă”, a declarat deputatul PSRM Vladimir Ţurcan.

„Din care considerente credeţi că e nevoie de declaraţii politice? Toţi am făcut declaraţii politice, dar acum, în Parlament cu ce scop să facem?”, s-a interesat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Acum ne ducem toţi în vacanţă, dar nu este informaţie ce s-a făcut pe parcursul acestor opt luni. Motivul că aceste audieri pot să încurce ancheta nu este justificat pentru că deja am avut astfel de audieri”, a explicat Ţurcan.

Precizăm că proiectul de lege prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank urmează să fie pus pe seama cetăţenilor a fost exclus ieri de pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe. Majoritatea membrilor comisiei a declarat că este prematur ca acesta să fie discutat în condiţiile în care nu au avut loc dezbateri publice şi audieri pe marginea fraudei bancare. S-a decis formarea unui grup de lucru, care va analiza suplimentar iniţiativa Guvernului.

Amânarea examinării proiectului vine după ce, anterior, conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr a organizat o conferinţă de presă în faţa Parlamentului şi le-a cerut deputaţilor să nu susţină iniţiativa, anunţând totodată despre lansarea unei petiţii online prin care oamenii pot să se opună documentului. Au fost instalate şi corturi de colectare a semnăturilor în acest sens în mai multe oraşe din ţară. După şedinţa comisiei, formaţiunea a remis presei un comunicat în care declară că retragerea proiectului este un succes al oamenilor de rând, care au făcut presiuni.