Se aşteaptă ca autorităţile să iniţieze procese civile pentru a pune sechestru pe active în valoare de peste 1 miliard de dolari, care vor include proprietăţi şi alte active achiziţionate cu bani însuşiţi ilegal din fondul Malaysiei. Potrivit Wall Street Journal, oameni care au legături cu acest fond au investit milioane de dolari în imobiliare şi întreprinderi din SUA.

Agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii de asemenea anchetează penal persoane şi instituţii care au legături cu fondul de investiţii al Malaysiei - 1Malaysia Development Bhd. Cunoscut şi sub numele de 1MDB, fondul guvernamental de investiţii a fost creat în 2009 de prim-ministrul Najib Razak pentru a conduce economia ţării.

Confiscările de active preconizate vor fi prima acţiune a Guvernului SUA legată de ancheta 1MDB. Nu se ştie ce active vor fi confiscate, dar se aşteaptă ca acţiunea să depăşească procese civile depuse începând cu 2015, prin care să fie confiscate active de 850 de milioane de dolari care implică trei societăţi de telecomunicaţii într-un alt caz. Oamenii spun că ancheta continuă.

Decizia autorităţilor americane de a confisca active legate de un fond de investiţii condus de un guvern străin ar fi o escaladare majoră în eforturile globale ale Washingtonului de a lupta împotriva corupţiei şi de a bloca fondurile obţinute ilegal prin sistemul financiar mondial.

Acţiunile planificate de către autorităţile din SUA, de asemenea, ameninţă să afecteze relaţiile cu Malaysia, o naţiune musulmană moderată, care a fost mult timp un important aliat al SUA în Asia de Sud-Est. Malaysia are legături profunde în Orientul Mijlociu şi a fost văzută ca un zid de apărare împotriva Chinei, care şi-a impus tot mai mult puterea în Asia. Preşedintele Barack Obama a dezvoltat o relaţie cu prim-ministrul Najib Razak, inclusiv jucând golf în Hawaii, în timpul sărbătorilor de Crăciun din 2014.

Procesul de sechestru este condus de Departamentul de Justiţie, în cadrul direcţiei „Kleptocracy Asset Recovery Initiative”, înfiinţată în 2010 pentru a viza cazurile de corupţie de peste hotare. Cea mai mare tentativă de sechestru de până acum a vizat active în valoare de 850 de milioane de dolari în legătură cu presupuse acte de corupţie în cadrul a trei companii de telecomunicaţii la nivel mondial şi intermediari aflaţi în legături cu fiica mai mare a preşedintelui Uzbekistanului.

VimpelCom Ltd., o companie de telecomunicaţii cu sediul în Amsterdam, şi filiala sa Unitel LLC, au convenit în februarie să plătească 795 de milioane de dolari pentru a soluţiona un caz de corupţie cu SUA şi cu autorităţile de reglementare olandeze. VimpelCom şi-a recunoscut fapta, iar Unitel a pledat vinovată. Fiica preşedintelui uzbec nu a putut fi contactată pentru comentarii la momentul respectiv. Cazul privind confiscarea bunurilor este încă în litigiu.

Publicaţia WSJ a raportat pe parcursul anului trecut mai multe aspecte ale presupusei scurgeri de bani din 1MDB. Fondurile 1MDB au ajuns în imobiliare din New York şi Los Angeles, în valoare de zeci de milioane de dolari, precum şi în bugetul filmului „The Wolf of Wall Street”, cu Leonardo DiCaprio, în regia lui Martin Scorsese.
 
În centrul acestor anchete din SUA sunt mai multe caracteristici comune cu scandalul 1MDB: Riza Aziz, fiul vitreg al lui Najib şi fiul primei doamne a Malaysiei, Rosmah Mansor; Jho Low, un tânăr finanţator din Malaysia, care a contribuit la crearea 1MDB şi a jucat un rol important în aproape toate tranzacţiile lui şi Khadem Al Qubaisi, un fost director din Abu Dhabi al unui fond guvernamental având relaţii extinse cu 1MDB.
 
Anchetatorii cred că imobiliare de lux în valoare de cel puţin 50 de milioane de dolari din New York şi Los Angeles au fost cumpărate de Aziz, utilizând fonduri provenite din 1MDB. Aziz, care conduce compania de producţie Red Granite Pictures de la Hollywood, a cumpărat cele două proprietăţi de la Low, care are investiţii chiar mai mari în SUA, dar şi relaţii.
 
The Journal a informat în luna mai cum Low a început să lichideze o colecţie de artă în valoare de cel puţin 300 de milioane de dolari. De asemenea, el deţine participaţii la hoteluri, o afacere în industria muzicii, dar şi alte câteva companii din străinătate.
 
Un purtător de cuvânt de la Red Granite Pictures, care a produs „The Wolf of Wall Street”, a declarat la începutul acestui an că nu a fost nimic în neregulă în legătură cu relaţiile de afaceri ale lui Aziz şi că societatea a cooperat cu ancheta.
 
Sechestrul activelor din SUA ar fi un moment culminant pentru cel puţin şase investigaţii la nivel mondial în acuzaţiile de fraudă şi spălare de bani legate de 1MDB. După ce Najib a înfiinţat 1MDB, a raportat datorii de peste 13 miliarde de dolari, o parte dintre care cu ajutorul Goldman Sachs Group Inc. Dar 6 miliarde de dolari au dispărut. Sute de milioane de dolari au ajuns pe conturile lui Najib înaintea alegerilor, potrivit documentelor privind transferurile bancare.
 
Najib a condus 1MDB de-a lungul tuturor tranzacţiilor care sunt în curs de investigare. The Journal a informat că banii din fond au fost folosiţi pentru a câştiga o campanie electorală strânsă în 2013 şi că el şi soţia sa au cheltuit 15 milioane de dolari, proveniţi din 1MDB şi care au ajuns pe conturile lor bancare.
 
Najib Razak a declarat că banii de pe conturile sale bancare au fost un cadou din partea familiei regale saudite. Procurorul general l-a achitat pe Najib şi a spus cea mai mare parte a banilor a fost returnată. Ministerul de Externe al Arabiei Saudite a recunoscut o donaţie către Malaysia, dar a refuzat sa comenteze mai mult. Fondul 1MDB neagă acuzaţiile şi spune că este gata să coopereze cu orice anchetă.
 
Proprietăţile studiate de anchetatorii americani au fost cumpărate cu o parte din bani din 1MDB spre ceea ce părea a fi un partener de afaceri din Abu Dhabi. Partenerul de afaceri ar fi mutat banii printr-o companie din Insulele Virgine Britanice, care apoi i-a trimis la o companie deţinută şi controlată de fiul vitreg al lui Najib, Dl. Aziz.
 
El a folosit o parte din banii transferaţi societăţii sale pentru a cumpăra un duplex în Park Laurel cu vedere spre Central Park din New York şi un conac în Beverly Hills. Dl. Aziz este, de asemenea, un colecţionar de accesorii din filme, inclusiv deţine un poster rar în valoare de 1 milion de dolari pentru filmul science-fiction din 1927 „Metropolis".
 
Autorităţile de reglementare din Elveţia şi Singapore au iniţiat în acest an investigaţii în legătură cu 1MDB. În anunţuri coordonate, acestea au vizat banca elveţiană BSI SA, despre care spun că a jucat un rol esenţial în unele dintre cele mai mari tranzacţii cu fondurile 1MDB.
 
Regulatorul financiar din Elveţia, Finma, a acuzat BSI de încălcări grave ale reglementărilor de spălare a banilor în relaţiile sale cu 1MDB, în ciuda semnalelor suspecte. BSI a fost obligată să plătească 95 de milioane de franci elveţieni (99 milioane de dolari). BSI a declarat la momentul respectiv că directorul său a cooperat pe deplin cu autorităţile de reglementare din Elveţia şi Singapore.