Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,1%, faţă de un avans de 3,2% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,4%, faţă de un avans de 3,5% prognozat anterior.

De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Marii Britanii deoarece această ţară va fi cea mai afectată de incertitudinile provocate de Brexit. Anul acesta, economia britanică ar urma să înregistreze o creştere de 1,7%, faţă de un avans de 1,9% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 1,3%, faţă de un avans de 2,1% prognozat anterior.

În ciuda recentelor îmbunătăţiri din Japonia şi Europa şi a redresării parţiale a preţurilor materiilor prime, Brexitul a creat o sporire semnificativă a incertitudinii care va afecta investiţiile, încrederea consumatorilor şi a pieţelor, avertizează instituţia financiară internaţională.

Pentru acest an, FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a zonei euro, dar a redus prognoza pentru anul viitor, de la 1,6% la 1,4%. PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze un avans de 6,6% în 2016 şi de 6,2% în 2017.

În acest an, recesiunile din Brazilia şi Rusia vor fi mai puţin severe decât s-a estimat anterior, pe fondul redresării parţiale a preţului ţiţeiului şi al materiilor prime, ambele state urmând să revină pe creştere în 2017, previzionează FMI.