„Să iei „otkaturi” de la Energocapital (19 milioane de USD doar într-un an!) prin băncile moldoveneşti şi prin scheme identice cu cele de spălare a banilor, dar şi furtul miliardului e ceva! Acest ceva se numeşte lăcomie şi tupeu fără de margini!”, afirmă Sturza.

Ex-premierul RM aminteşte, în context, despre scandalul de anul trecut, când Guvernul Republicii Moldova a blocat încercarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a-şi majora pachetul de acţiuni de la Victoriabank.

„Acum înţeleg de ce strigau disperaţi cei de la BERD, împiedicaţi în intenţia lor de a cumpăra pachetul integral de acţiuni de la o bancă „victorioasă”. Este o nouă conducere la BNM sau nu? Bingo! Banca e în schema „băieţilor deştepţi” ai energeticii moldoveneşti. Aşa că mai aşteptaţi cât mai scoatem câteva zeci de milioane de USD din rezerva BNM, că ştiţi doar cum e cu transnistrenii aceştia, nu sunt de nădejde. Ne luăm noi „dolea” şi după le dăm şi lor ceva. Ce bine a înţeles cineva, decât să facă afaceri, să aibă stres, griji, să depună efort, mai uşor vinde însemnele ţării, angro şi cu bucata şi sute(!) de milioane de USD vin pentru răsfăţ personal”, susţine Ion Sturza.

„Între timp, guvernul stă cu două pistoale la tâmplă – FMI şi Rusia. FMI cere reducerea drastică a cheltuielilor bugetare (minim 5 miliarde de lei). Adio, măriri de salarii şi pensii, dinţii – pe poliţă. Dar şi asanarea băncilor devenite ale „lor”. Rusia e mai cinică: lăsaţi-vă de „satana” - UE. Fără să uite să protejeze businessul comun, operaţiile financiare, energetice, dar şi Aeroportul care „oficial” nu mai e al ruşilor. Şi nici al şoricelului din beci”, conchide Ion Sturza.