„Ar putea avea loc în iulie. Discuţiile în acest sens sunt foarte aproape de a fi finalizate”, a declarat Gerry Rice, în cursul conferinţei de presă bilunare a FMI.

Deblocarea acestei noi tranşe a împrumutului de 1,6 miliard de dolari va trebui să fie aprobată formal de Consiliul de administraţie al FMI, care reprezintă cele 189 state membre ale sale.

„Există câteva detalii tehnice pe care sperăm să le rezolvăm în curând”, dar „nu există vreo lege care să condiţioneze” această aprobare, a detaliat Rice.

O nouă livrare ar marca reluarea planului de ajutor de 17,5 miliarde de dolari acordat de FMI ţării în aprilie 2015, dar suspendat de mai multe luni pe fondul nemulţumirii faţă de ritmul reformelor.

În februarie, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, avertizase astfel că ar fi „dificil” să continue resuscitarea Ucrainei fără 'eforturi semnificative' ale Kievului pentru a combate corupţia şi reformarea guvernării.

În virtutea acestui plan de ajutor, FMI a deblocat aproximativ 6,6 miliarde de dolari împrumutaţi ţării, susţinută de SUA şi de ţările europene în faţa Rusiei.

Ucraina se află într-o recesiune profundă, tradusă prin prăbuşirea Produsului Intern Brut (PIB) cu 9,9% în 2015, după o scădere de cel puţin 6,6% în anul precedent.