Volumul pierderilor a fost calculat de experţii economici Sergiu Tofilat şi Victor Parlicov care au făcut astăzi un apel către autorităţi să investigheze această schemă care pune în pericol securitatea Moldovei.

Scandalul legat de Energokapital, firma de la Tiraspol care intermediază începând cu 2014 procesul de furnizare a energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, a luat amploare după ce zilele trecute, un anchetator din stânga Nistrului a declarat că această companie ar fi scos din regiunea transnistreană peste 19 milioane de dolari sub formă de dividende. Banii ar fi fost plasaţi în conturile unei companii off shore din Hong-Kong, iar toată operaţiunea ar fi avut loc prin intermediul Victoriabank din Chişinău.

„Contul acestei companii off shore (Ornamental Art Limited) este deschis într-o bancă în Letonia care a fost sancţionată pentru spălare de bani şi implicare în tranzacţii suspecte. Anume prin această bancă au fost făcute tranzacţii de cumpărare a acţiunilor Unibank şi ea figurează în raportul Kroll. Deci schema prin care a fost furat miliardul este utilizată acum pentru delapidarea banilor pe care îi achită consumatorii de energie electrică”, a declarat Sergiu Tofilat.

Experţii susţin că această chemă a fost posibilă doar cu suportul autorităţilor de la Chişinău.

„Energokapital a fost înregistrată în octombrie 2014 la Chişinău şi a obţinut licenţă cu o viteză uluitoare. Contractul de livrare este semnat de Energocom, companie subordonată Ministerului Economiei. În 2014 ministru al Economiei era Candu. Noi suntem dispuşi să-i dăm procurorului general toate probele pentru ca el să se ducă în Parlament şi să solicite deputaţilor ridicarea imunităţii lui Andrian Candu, în primul rând”, a adăugat Sergiu Tofilat.

În continuare, autorităţile competente ar trebui să ridice de urgenţă toate documentele de la Victoriabank pentru a investiga unde se duc banii achitaţi de consumatorii din Republica Moldova, spun experţii.

„Acum au apărut noi probe, copii de pe dispozitivele de plată ale Victoriabank. Solicităm autorităţilor competente, Banca Naţională a Moldovei, Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Generală, Serviciul Informaţii şi Securitate, să verifice dacă scoaterea banilor în zone off shore corespunde legislaţiei cu privire la contracararea spălării banilor, să verifice cine stă în spatele acestor tranzacţii şi să fie anunţaţi beneficiarii finali ai acestor intermediari”, a spus şi Victor Parlicov.

În dezvăluirile sale, anchetatorul de la Tiraspol, Alexandr Harcicov, a făcut referire la implicarea directă a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, dar vinovăţia acestuia urmează să fie demonstrată de instituţiile de anchetă. Şi experţii economici de la Chişinău spun că în spatele acestei firme s-ar afla Şevciuk, dar şi prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc. Oligarhul nu a comentat acuzaţiile.

Precizăm că firma transnistreană „Energocapital” a acţionat în judecată compania „Energocom” pe motiv că întreprinderea de stat de la Chişinău ar fi acumulat datorii în perioada februarie-august 2015, fapt ce ar fi atras penalităţi, dobânzi şi prejudicii. Întreprinderea de Stat „Energocom” nu recunoaşte însă aceste calcule şi le califică drept neîntemeiate.