Proiectul „Livada Moldovei”, cu un buget de 120 de milioane de euro, a fost lansat cu sprijinul Uniunii Europene, în special a Băncii Europene de Investiţii, care a împrumutat aceşti bani ţării noastre cu o dobândă de 1,5 la sută. Reprezentanţii Delegaţiei UE în Moldova spun că în felul acesta vor să-i susţină pe fermieri.

Totuşi, rata dobânzii pentru pomicultori va fi de 5-6 la sută. Asta pentru că aceste credite vor fi acordate prin intermediul băncilor comerciale din ţară, care au majorat ratele după necesităţile lor. Fermierii sunt nemulţumiţi şi solicită ca acestea să fie micşorate.

Reprezentanţii proiectului din ţara noastră spun că se va forma un grup de lucru, pentru a găsi soluţii. Până atunci, agricultorii sunt singurii care ar putea obţine o dobândă mai mică, negociind cu bancherii.

Beneficiarii proiectului vor fi scutiţi de cota TVA, de plata taxelor şi procedurilor vamale la export, precum şi de achitarea accizelor la importul utilajelor. Proiectul va fi implementat până în anul 2021.