Obligaţiunile guvernamentale germane pe 10 ani, cunoscute popular sub denumirea de „Bund”, sunt un indicator de referinţă pe pieţele de obligaţiuni şi sunt considerate una dintre cele mai sigure investiţii din lume.

Este pentru prima dată în istorie când investitorii au acceptat randamente negative pentru obligaţiunile germane pe 10 ani, ceea ce înseamnă că practic investitorii vor plăti pentru privilegiul de a deţine titluri emise de statul german, pe fondul temerilor cu privire la consecinţele votului britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană.

Agenţia care gestionează datoria Germaniei a precizat că a obţinut 4,038 miliarde de euro din noua sa linie de obligaţiuni pe 10 ani cu un cupon nul la preţul cel mai scăzut de 100,48 şi o rată de acoperire de 1,2. Un purtător de cuvânt al Agenţiei a precizat că lichiditatea pentru obligaţiunile suverane germane a fost foarte ridicată, iar investitorii au fost atraşi de creditul ridicat al Germaniei.

Germania este doar una din cele trei ţări din zona euro şi cele şase state din Uniunea Europeană care beneficiază de un rating suveran de top „AAA”. Pe lângă temerile cu privire la consecinţele Brexit, randamentele obligaţiunilor germane sunt trase în jos şi de programul de achiziţii de active demarat de Banca Centrală Europeană.