„La ziua de azi, ei nu pot să decidă ce să facă cu această datorie a Băncii Naţionale, care până la urmă vor să o treacă în Parlament printr-o lege astfel ca suma dată să fie pusă pe spatele cetăţenilor Republicii Moldova, care nu au nicio vină. Ceea ce vor să facă ei este injust, incorect şi ilegal în primul rând. Până la urmă, aţi văzut că cu toate dobânzile, timp de 25 de ani, se ridică la 25 de miliarde de lei. Cei asta? Doar ca să încerce să convingă partenerii externi că totul este bine şi frumos, dar împrumuturile care sunt luate de Ministerul Finanţelor de la băncile comerciale cu 25% dobândă? Vă imaginaţi ce bani câştigă unele grupuri financiare? Asta deja este crimă organizată”, a afirmat Mihail Gofman.

Întrebat de ce consideră că jaful secolului nu s-a terminat, fostul angajat al CNA a spus: „Finanţarea externă nu vine în Republica Moldova. La un moment dat, băncile comerciale nu vor putea acorda aceste împrumuturi Ministerului de Finanţe. Ce va face ministerul? Se va duce la BNM să împrumute bani pentru a întoarce băncilor comerciale”.

„Toţi vroiau ca să tac pentru ca să fie aprobat acest proiect de lege în Parlament”, a adăugat Gofman.

Proiectul care pune miliardul furat pe seama cetăţenilor a ajuns la Parlament, iar premierul Pavel Filip solicită deputaţilor să-l examineze în regim prioritar. Astfel, conform proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de 13 miliarde 583,7 milioane de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.

Amintim că Platforma DA a lansat o petiţie împotriva acestui proiect de lege, iar până acum, documentul a fost semnat online de peste 4600 de oameni.