Instituţia a selectat doi potenţiali candidaţi pentru funcţia vacantă de administrator principal al ZEL „Bălţi”. Concursul, la care au participat 11 candidaţi, a fost organizat în trei etape, cu eliminarea din competiţie, după fiecare probă, a aspiranţilor cu cel mai mic scor.

În rezultatul celor trei probe, comisia de concurs i-a desemnat pe Vasile Şoldan şi Mihai Rusu drept candidaţi pentru şefia ZEL „Bălţi”.

„După consultări cu rezidenţii Zonei Economice Libere „Bălţi”, vom propune spre aprobare Guvernului candidatura finală după testarea abilităţilor practice ale persoanelor selectate”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Marin Ciobanu a fost demis de Guvernul Filip la sfârşitul lui aprilie. Şi asta chiar dacă fostul şef al ZEL Bălţi a reuşit să obţine cele mai multe rezultate. În doar într-un an din cei cinci din al doilea mandat, având obligaţia atragerii în perioada 2014-2019 a cel puţin 20 de milioane de dolari şi crearea a cel puţin 1000 de locuri de muncă, acesta a atras, împreună cu echipa managerială, investiţii de peste 60 de milioane de euro şi crearea a 7 000 de locuri de muncă.

Iniţiativele guvernării de a-l demite s-au intensificat în momentul în care Marin Ciobanu a sprijinit public Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. De asemenea, o vizită a fostului administrator al ZEL Bălţi în Germania, în cadrul căreia a informat partenerii germani despre protagoniştii furtului bancar, a înfuriat şi mai mult guvernarea.

Marin Ciobanu a vorbit de mai multe ori despre lacunele guvernării. Totodată, acesta a anunţat şi despre faptul că Republica Moldova ratează cel puţin 50 de milioane de euro anual din cauza guvernării corupte şi incompetente.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.