„Umili şi sărăciţi, moldovenii urmează să mai achite vreo 2 miliarde de lei din buzunarul propriu pentru furtul altora. 1,637 miliarde de lei către Gas Natural Fenosa şi 300 milioane de lei către RED-uri. Plus 7,66 % anual, în următorii patru ani. Prin tarife la energia electrică. Şi ce frumos au „împachetat” tranzacţia – regularizarea devierilor tarifare! De ce nu spuneţi, domnilor, cinstit că este o consecinţă a deprecierii leului după furtul miliardului?!! Nu aţi ajustat tarifele la timp, speriindu-vă de furia populaţiei?! Acum situaţia s-a stabilizat, puteţi face iar ce doriţi? Mă îndoiesc”, a scris Sturza pe o reţea de socializare.

„Furtul miliardului are efecte multiplicative prin creşterea tarifelor şi a preţurilor. Moldovenii au sărăcit exact de două ori! De ce aceste consecinţe trebuie să fie suportate (doar) de oamenii simpli? De ce nu de cei din conducerea BNM care au permis, cu complicitate, furtul? De ce nu de membrii guvernului care au aprobat alocarea a 13,4 miliarde de lei pentru a acoperi furtul? De ce nu de acţionarii şi conducerea băncilor respective? De ce nu de „oamenii de afaceri” care au „uitat” să întoarcă creditele şi au comis fraude masive? Sau toţi au fost „simpli” şi au executat „voinţa supremă”? Atunci să plătească aceeaşi „voinţă supremă”, a adăugat Ion Sturza.

În context, Ion Sturza spune că urmările furtului miliardului vor fi suportate de câteva generaţii: „Nu cred că moldovenii au conştientizat că au fost puse la „sciotcik” câteva generaţii. Iar fotografiile cu cei de la guvern care au „rezolvat problema” sunt pline de optimism. Exact de ce avem nevoie?! Şi da, mai este de „regularizat” un miliard de USD datoria la Moldovagaz. Excelent instrument de presiune a Rusiei, care va fi, sigur, utilizat la momentul potrivit”.

Amintim că Guvernul şi Gas Natural Fenosa au ajuns la o înţelegere prin care a fost soluţionat litigiul internaţional apărut la finele anului trecut, ca urmare a neajustării la timp a tarifelor la energia electrică. Autorităţile, dar şi compania furnizor au trecut deocamdată sub tăcere evenimentul, dar au confirmat tranzacţia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.