Deputaţii din opoziţie au cerut mai întâi examinarea în lectura a doua a Politicii fiscale pentru 2016, iar ulterior examinarea Bugetului de Stat. 

„Solicităm amânarea examinării proiectului legii bugetului de stat pentru 2016, deoarece nu este aprobată încă politica fiscală. Au venit mai multe propuneri şi amendamente din partea deputaţilor care ar putea conceptual să schimbe indicatorii principali din buget. Propunem astăzi să examinăm politica fiscală pentru lectura doua, iar ulterior să venim la buget”, a declarat deputatul PSRM, Igor Dodon. 

Aceeaşi solicitare a venit şi din partea fracţiunii PLDM.

„Se discută cifrele principale din buget, nu detalii”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Speakerul a refuzat să pună la vot propunerea PSRM şi PLDM, afirmând că nu a fost înaintată potrivit regulamentului.

În acest moment, ministrul Economiei Octavian Calmâc prezintă deputaţilor indicatorii macroeconomici care au stat la baza proiectului Bugetului de Stat pentru 2016.

Potrivit ministrului, în acest an exporturile vor scădea cu 6 la sută, iar importurile cu 1 la sută. „Nu există componenta investiţională care este bugetată din cauza suspendării de programe ce ţinde achiziţii şi tehnologii”, a spus Calmâc. 

Potrivit prognozelor Guvernului, în 2016 agricultura va creşte cu 7 la sută, iar industria - cu 2 la sută. În ceea ce priveşte salariul mediu pe economie acesta este stabilit în mărime de 5050 de lei, fiind estimată o creştere reală de 2%.

Bugetul de stat pentru 2016 va avea venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut. 

Deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea ajunge la 3,2% din PIB, faţă de 2,3% în 2015. Principalele surse de finanţare a deficitului bugetar pe care mizează autorităţile sunt privatizările - circa 300 de milioane de lei, valorile mobiliare de stat - 200 de milioane de lei şi împrumuturi externe - circa 6,7 miliarde de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.