O serie de documente analizate de RISE Moldova arată că reabilitarea unor străzi din Chişinău are la bază o serie de decizii suspecte, care au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului primăriei cu peste 8 milioane de lei.
 
Primăria Chişinău, reprezentantă de primarul Dorin Chirtoacă, a semnat cu societatea „Turbine Real Estate Holdings” LLC (SUA) un contract de împrumut destinat finanţării lucrărilor de reparaţie a 10 străzi din oraş, în valoare de 162,5 milioane lei (10 milioane euro la cursul de schimb de atunci).

Contractul prevedea că împrumutul se acordă în rate, în funcţie de graficul de execuţie a lucrărilor, cu o dobândă fixă de 4,2% anual şi cu un termen de rambursare de 12 luni de la data acordării fiecărei rate. Acordarea împrumutului era condiţionată de încheierea contractului de reabilitare a străzilor cu o firmă anume.

Astfel, în document se specifica că lucrările urmează să fie realizate de societatea Genesis Internaţional SRL, din Chişinău. O condiţie obligatorie viza şi modul de rambursare a împrumutului de către primărie: prin emiterea biletelor de ordin (cambii simple – n.r.), în conformitate cu Legea cambiei. Printre străzile care urmau să fie reparate se numărau şoseaua Munceşti, strada Vadul lui Vodă, dar şi Bulevardul Ştefan cel Mare (ulterior fiind exclus din lista străzilor ce urmau a fi reparate – n.r.).


 
Cambia este un document financiar prin care semnatarul se obligă să achite necondiţionat, la un anumit termen, o sumă de bani unui beneficiar. În circuitul comercial, cambia îndeplineşte mai multe funcţii: de plată, de creditare, de garantare, de obţinere de fonduri băneşti.

Pentru că emiterea de cambii de către primărie era ilegală (după cum arătau, încă de atunci, acte oficiale transmise de Ministerul Finanţelor), semnarea contractului de împrumut a fost precedată de o pregătire a terenului pentru o astfel de tranzacţie. Asta, pentru ca documentul semnat cu firma americană să capete o aparenţă de legalitate, după cum arată actele consultate de RISE. Printre cei implicaţi în „afacere” se numără deputatul Chiril
Lucinschi, preşedintele parlamentului Andrian Candu, avocatul american Valentin Gurvits, dar şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Firma Genesis şi Chiril Lucinschi

Istoria firmei care a primit contractul de reabilitare a celor 10 străzi din Chişinău începe în martie 2010. La acea dată, este înregistrată în Capitală, Genesis International SRL, cu un capital social de 40.000 lei (2.315 euro). Fondator era firma Genesis International SRL România, care avea doi proprietari: Straco Grup SRL – cu 20%, reprezentată de afaceristul român Alexandru Horpos, în prezent cercetat în România pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein cu 80%, reprezentată de cetăţeanul moldovean Ruslan Romanciuc.
 
Beneficiar al companiei era însă actualul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, iar ulterior în afacere apare şi fratele său, Sergiu Lucinschi, anchetat în prezent în România într-un dosar de corupţie. Parlamentarul a confirmat pentru RISE că a fost beneficiarul Genesis International SRL din Chişinău. El a susţinut, însă, că s-a retras, încă din 2010, din Emerging Media Holdings (EMH) Inc. (EMH), firma americană prin care a intrat în afacerea Genesis. Totuşi, a continuat să se ocupe personal de partea juridică şi financiară a contractului de împrumut din Primăria Chişinău şi Turbine Real Estate Holdings.

Chiril Lucinschi: EMH a intrat iniţial pe piaţa românească în 2008, când a preluat Genesis Internaţional, dar afacerea nu prea a mers din cauza crizei. Am decis să ne extindem în regiune, în Republica Moldova şi Ucraina. În Ucraina am vrut să obţinem contracte de lucrări pentru obiectivele de la Campionatul de fotbal Euro 2012, dar nu am reuşit. În Moldova a fost creată firma Genesis, pentru lucrări de construcţie şi reparaţie a drumurilor, dar tot atunci eu am decis să mă retrag din afacerea cu reparaţia drumurilor. Totuşi am continuat să mă ocup de partea juridică şi financiară a tranzacţiei cu cambiile (dintre Primărie şi Turbine Real Estate Holdings – n.r.).
 
Opinia lui Candu

Iar în demersul său – benefic pentru Genesis International SRL – Chiril Lucinschi a fost ajutat de actualul preşedinte al Parlamentului, Adrian Candu.

28 mai 2010 – vineri, Genesis International SRL Moldova a cerut companiei de consultanţă PriceWaterhouseCoopers Legal SRL din Chişinău (PWC) o opinie privind emiterea de cambii de către administraţia publică locală din Chişinău, pentru finanţarea reparaţiei drumurilor.

Răspunsul a venit rapid.

31 mai 2010 – luni, actualul preşedinte al Parlamentului Andrian Candu, pe atunci senior manager la PriceWaterhouseCoopers Legals, semna un răspuns în care constata că: „În conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv mun. Chişinău, au dreptul de a emite bilete de ordin (cambii – n.r.), în calitate de instrument de plată în baza unor acte juridice valabile, inclusiv în baza contractelor de împrumut”. 

În răspuns nu se face referire, în mod expres, la vreun act legislativ sau articol concret, care ar oferi un astfel de drept autorităţilor locale. Se face şi trimitere la Legea Cambiei, care reglementează emiterea biletelor de ordin, dar numai pentru a argumenta faptul că autorităţile locale nu ar fi obligate să înregistreze la Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) emiterea acestor instrumente de plată.

Citeşte continuarea pe rise.md