Autorităţile sunt aproape de semnarea unui memorandum de înţelegere între Agenţia pentru Privatizare din Grecia (Taiped) şi investitori din China şi Abu Dhabi privind închirierea fostului aeroport din Atena, Elliniko.

Preşedintele Taiped, Stergios Pitsiorlas, urmează să se întâlnească cu premierul elen Alexis Tsipras după semnarea acordului, pentru a discuta situaţia privatizărilor. În 2014, Grecia a ajuns la un acord de 915 milioane de euro (un miliard de dolari) pentru vânzarea Hellenikon către un consorţiu din care fac parte Lamda Development şi investitori din China şi Abu Dhabi. Poziţia comunităţii locale şi dificultăţile tehnice au întârziat până acum proiectul.

O altă acţiune aşteptată de creditorii internaţionali este transferarea unui pachet de 5% din acţiunile operatorului de telefonie OTE către Agenţia pentru Privatizare din Grecia.

Un oficial de la Ministerul Finanţelor a declarat că tranşa de 7,5 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară ar putea fi deblocată până la sfârşitul acestei luni.

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în ianuarie, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro.

Atena poate obţine în acest an peste două miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, şi poate îndeplini obiectivul de a obţine din privatizări venituri de şase miliarde de euro până în 2018, a declarat recent Pisiorlas.

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul "T".