Banii urmează să fie utilizaţi pentru Proiectul de modernizare a administraţiei fiscale prin intermediul implementării unui sistem fiscal centralizat şi unificat cu scopul de a îmbunătăţi colectarea impozitelor, conformarea fiscală şi serviciile pentru contribuabili.

Conform raportului Doing Business 2016, în Moldova este nevoie de 185 de ore pentru a pregăti, depune şi achita impozitele, adică circa 21 de plăţi pe an. Această reducere a volumului de lucru pentru contribuabili a fost realizată prin introducerea sistemului de declaraţii electronice, a plăţilor în regim online pentru unele impozite şi reducerea numărului de declaraţii.

Cu toate acestea, colectările de venituri fiscale au manifestat o tendinţă mai puţin pozitivă. Colectările de venituri ca parte din PIB au scăzut timp de trei ani la rând, atingând în 2014 valoarea cea mai joasă dintr-o perioadă de cinci ani - 30,2% din PIB.

„Performanţa proastă este în mare parte o consecinţă a constrângerilor structurale şi de capacitate din cadrul administraţiei fiscale. Mai mult decât atât, serviciile pentru contribuabili sunt complicate de lipsa transparenţei în privinţa regulilor şi procedurilor. Contribuabilii consideră administraţia fiscală ca fiind ineficace şi coruptă. 46% din companiile de afaceri şi 40% din gospodăriile casnice care au participat în sondajul Transparency International din 2015 au raportat că deseori sunt necesare plăţi neoficiale pentru a rezolva diverse probleme cu inspectoratele fiscale şi au estimat că suma totală a mitelor plătite inspectoratului fiscal de către companiile de afaceri în 2012 este de 32,4 milioane lei (2,54 milioane USD)”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Reprezentanţi ai mediului de afaceri, intervievaţi în cadrul etapei de identificare a proiectului, s-au plâns pe lipsa transparenţei în privinţa chestiunilor fiscale, lipsa unor îndrumări clare cu privire la politicile şi procedurile fiscale, lipsa clarităţii în privinţa regulilor şi procedurilor referitoare la audituri şi apeluri şi pe accesul limitat la informaţiile despre procesul de apel ca fiind problemele principale care contribuie la riscuri sporite legate de guvernare în administraţia fiscală din Moldova”, adaugă unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai RM.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Moldova include nouă proiecte active cu un angajament total de 335,5 milioane USD. Domeniile de suport includ reforma de reglementare şi dezvoltarea afacerilor, educaţie, asistenţă socială, guvernare electronică, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediu şi altele.

Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, mai mult de 1 miliard de USD a fost alocat pentru aproximativ 60 proiecte de ţară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.