Autorităţile din Nigeria au informat că din luna mai, anul trecut, când a fost ales actualul preşedinte, şi până la sfârşitul lunii mai a acestui an au fost recuperaţi bani şi active în sumă de 9,1 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Preşedintele Muhammadu Buhari (în imagine), ales anul trecut în mare măsură datorită jurământului său de a lupta împotriva corupţiei, a promis să recupereze suma năucitoare de bani furată din sectorul petrolier. Totodată, acesta a declarat că în momentul în care a preluat mandatul visteria statului era practic goală.

De atunci, ţara a suferit o criză economică cauzată de scăderea puternică a preţurilor petrolului la nivel global, ceea ce a acutizat nevoia de a recupera banii furaţi.

„Toţi aceşti bani au fost recuperaţi de la persoane fizice şi juridice care au ascuns, furat, deturnat sau au intrat în posesia banilor care aparţin naţiunii”, a precizat un consilier guvernamental, Segun Adeyemi.

„Aceste fonduri recuperate includ bani tăinuiţi de oficiali din fosta guvernare, bani păstraţi în conturi private, fonduri deturnate în buzunare private şi bani ajunşi în posesia funcţionarilor care nu i-au declarat odată cu plecarea de la putere”, a precizat consilierul.

Autorităţile au refuzat să divulge numele persoanelor şi companiilor de la care au fost sustraşi banii furaţi, invocând „motive legale”. Totodată, guvernul nigerian informează că recuperarea banilor continuă şi că urmează să mai fie întoarse active şi bani în sumă de 321 de milioane de dolari, care se află acum în Elveţia, Marea Britanie, SUA şi Emiratele Arabe Unite.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.