Într-un comunicat de presă emis cu puţin timp în urmă, BERD anunţă că şi-a majorat participaţia la Victoriabank pentru a restabili guvernanţa corporativă la această bancă. Totodată, unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai RM atenţionează că lipsa de transparenţă în rândul acţionarilor rămâne o problemă majoră pentru sectorul bancar din Moldova şi are implicaţii negative asupra investiţiilor şi a stabilităţii financiare a ţării.

„BERD a consolidat 27,5 procente de acţiuni ale Victoriabank în cadrul unei companii cu destinaţie specială (special purpose vehicle) VB Investment Holding, în afara Republicii Moldova, care este deţinută şi controlată de către BERD. Realizarea proiectului a necesitat inversarea legislaţiei adoptate recent care interzicea astfel de tranzacţii şi este un pas important care subliniază cât de crucial e ca Victoriabank să rămână o instituţie independentă, profitabilă, ghidată de principii comerciale, cu structura transparentă a acţionariatului, o instituţie care să beneficieze economia moldovenească”, a declarat Directorul BERD pentru Instituţii Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russell.

Victoriabank funcţionează fără guvernanţă corporativă din septembrie 2014, când consiliul de administraţie al băncii a fost suspendat printr-o decizie judecătorească. Un nou consiliu format din şapte membri a fost ales în octombrie 2015 în cadrul unei şedinţe extraordinare a acţionarilor, iniţiată de BERD. Acesta însă rămâne nefuncţional în condiţiile în care trei membri aleşi nu au depus documentaţia necesară pentru a fi aprobată de către Banca Naţională.

„Acţionarii mari în băncile mari trebuie să acţioneze în mod responsabil. Ţine de responsabilitatea celui mai mare acţionar al Victoriabank, Insidown, să asigure ca persoanele desemnate de acesta să pregătească şi să prezinte documentele pertinente. Fac apel la Banca Naţională să asigure ca acest lucru să se facă imediat şi în conformitate cu principiile bunei guvernări”, a adăugat Russell.

BERD, principalul investitor instituţional în Moldova, a investit în Victoriabank în august 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a susţine o bancă comercială, deţinută de investitori locali, cu standarde înalte de guvernanţă şi integritate corporativă. Acest obiectiv însă a fost frustrat în iunie 2006, când controlul consiliului de administraţie al Victoriabank a fost preluat de acţionari netransparenţi, inacceptabili pentru BERD şi alţi acţionari cheie.

Precizăm că după ce în ianuarie 2015, BERD a anunţat despre intenţia de a-şi majora pachetul în Victoriabank până la 50%, iar ulterior şi până la 100%, prin intermediul subsidiarei VB Investment Holding B.V., înregistrate în Olanda anume în acest scop şi a obţinut permisiunea Băncii Naţionale, tranzacţia a fost blocată printr-o modificare de urgenţă a Legii privind instituţiile financiare. 

În consecinţă, BERD a acuzat Guvernul de la Chişinău de acţiuni cinice şi a avertizat că şi-ar putea retrage complet capitalul de la Victoriabank. Iniţiativa de a modifica legislaţia i-a aparţinut anume ministrului în exerciţiu al Economiei Stephane Bride, iar miniştrii democraţi au fost solidari. Premierul de atunci Chiril Gaburici a declarat că abia ulterior a înţeles scopul real al iniţiativei lui Bride. 

Ulterior, în noiembrie 2015 amendamentul din legea instituţiilor financiar prin care BERD a fost împiedicată să-şi majoreze cota la Victoriabank, a fost anulat. Un proiect înaintat de fracţiunea PLDM, care prevede abrogarea amendamentului, a fost votat de Parlament.