Cu toate acestea, Moldova va păstra calitatea de membru monitorizat al sistemului, cu condiţia executării iminente a măsurilor ce vor redresa stabilitatea şi siguranţa financiară a BNAA cu implicarea autorităţilor Republicii Moldova.

Totodată, Consiliul Birourilor de la Bruxelles a acordat un credit de încredere Biroului din Moldova, facilitând astfel transportul transfrontalier a cetăţenilor Republicii Moldova, care nu vor mai avea restricţii de procurare a asigurărilor „Carte Verde” pentru a călători în străinătate.

Amintim că la sfârşitul lunii mai 2015 Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a decis suspendarea Moldovei din sistemul internaţional „Carte Verde” începând cu 1 octombrie 2015.

Penalitatea a survenit în urma fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări din Moldova. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce în urma unor tranzacţii dubioase BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.