Potrivit oficialului, Banca Mondială consideră de importanţă majoră tragerea la răspundere a persoanelor care se fac responsabile pentru jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova. „Şi nu ne referim aici doar la „peştele cel mic”, dar chiar şi la cei mai mari implicaţi”, susţine Kremer într-un interviu pentru Europa Liberă. La remarca privind faptul că deocamdată doar fostul premier Vladimir Filat se află pe banca acuzaţilor, deşi raportul Kroll a arătat că au fost implicate foarte multe persoane, inclusiv dintre cei care au administrat treburile interne ale statului, directorul Băncii Mondiale pentru RM a declarat:

„Oricare persoană, care dispune de un laptop sau un telefon mobil, poate descărca acest raport Kroll din internet şi, citindu-l, va vedea că este vorba despre o fraudă masivă, cu implicarea foarte multor persoane. Şi, în baza acestui raport, îşi poate crea concluziile proprii despre ceea ce s-a întâmplat de fapt. Anume din considerentul dat, această impunitate, impresia de impunitate care există este una care aduce daune foarte mari ţării. Am să explic puţin la ce etapă ne aflăm acum în sectorul bancar. Aşa cum am spus, oricine poate citi raportul Kroll şi poate vedea că problema principală care este descrisă acolo ţine de legăturile dintre cei care controlează o bancă şi cei care au luat împrumuturi de la bancă, aceştia adesea fiind aceleaşi persoane. Respectiv, este foarte important să abordăm problema acestei creditări a persoanelor afiliate sau a asociaţilor băncilor.”

Lucrul care îngrijorează cel mai mult Banca Mondială este că, afirmă Kremer, cauzele care au stat la baza acestei fraude sau posibilităţii comiterii acestei fraude în cele trei bănci – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială – încă mai sunt prezente în ţară. 

„Doar abordând problema acestor beneficiari finali sau proprietari reali ai băncilor vom putea aborda şi problema creditării persoanelor afiliate. Anume aceasta este prioritatea şi sarcina principală a Băncii Naţionale la moment, să determine cine sunt acei proprietari finali, pentru a putea evita în continuare şi a putea ţine sub control creditarea persoanelor afiliate”, a explicat oficialul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.