„Pe 1 iulie 2015, Moldovagaz avea o datorie de 4,85 miliarde de dolari către Gazprom. Din această sumă, 4,35 miliarde de dolari, adică 90 la sută, sunt datoriile malului stâng. Moldovagaz livrează gazul către Tiraspoltransgaz, care nu achită pentru acesta. Populaţia de acolo achită, dar banii se duc în bugetului regiunii. O altă problemă este cea a pierderilor raportate de operator. Acumularea acestor devieri a fost cauzată de mai mulţi factori: neajustarea la timp a tarifelor. Aceste devieri trebuie verificate şi făcute publice aşa cum a promis ANRE, dar aşa şi nu s-a întâmplat; reevaluarea datoriei în dolari ca urmare a deprecierii leului; administrarea frauduloasă de către Consiliul de Administraţie unde Ministerul Economiei are persoane delegate şi lipsa de reacţie a ministerului; tărăgănarea investigaţiilor din partea organelor de anchetă. Acestea sunt principalele elemente din cauza cărora se formează pierderi”, a declarat expertul economic Sergiu Ungureanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Rezultatele financiare publicate în raportul anual al Moldovagaz arată că, în timp ce volumul vânzărilor a scăzut cu circa 10%, de la 5.693 milioane de lei în 2014 la 5.162 milioane lei în 2015, pierderile s-au majorat cu circa o treime şi au ajuns la enorma cifră de 3,11 miliarde de lei, comparativ cu 2,34 miliarde în 2014 şi 628 milioane de lei în 2013.

Experţii consideră că vinovaţii direcţi de această stare catastrofală sunt responsabilii de la Guvern. Or, în organele de conducere ale companiei în care statul deţine 35,33% din acţiuni, sunt delegaţi mai mulţi funcţionari de stat, printre care viceministrul Economiei Valeriu Triboi.

„Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Ministerul Economiei, deci omul principal la Moldovagaz este numit de Guvern. Drept organe de conducere există Consiliul de Observatori format din 6 membri, dintre care doi membri sunt numiţi de Ministerul Economiei. Actualmente aceştia sunt viceministrul Valeriu Triboi şi Mariana Botezatu, care este şefa Direcţiei securitate şi eficienţă energetică din cadrul ministerului. Aceste persoane se fac direct responsabile de gestionarea activelor Moldovagaz. La fel este Comisia de cenzori care verifică activitatea financiară. Din trei membri, doi vin de la Ministerul Economiei. Faptul că Ministerul Economiei deţine atâtea pârghii la îndemână îl face direct responsabil de situaţia acestei întreprinderi care este una gravă. Aceste persoane ori primesc degeaba salarii, ori sunt complicii acestor fraude şi trebuie trase la răspundere”, a declarat expertul economic Ruslan Surugiu.

Deşi au fost făcute publice rezultatele mai multor controale care au depistat cheltuieli ilicite de 243 de milioane de lei de către Moldovagaz prin firme off-shore, nici până acum nu a fost demisă vreo persoană responsabilă de aceste ilegalităţi.

„În 2012, ANRE a aprobat patru hotărâri privind controale la Moldovagaz în cadrul cărora au fost depistate cheltuieli de 243 de milioane de lei pentru achiziţii de bunuri şi servicii prin firme off-shore. Aceşti bani au fost furaţi. Aceste decizii au ajuns la toate instituţiile de stat: CNA, PG, Parlament, Guvern, dar nici până azi nu avem vreun răspuns în acest sens. Şi se vede exact care sunt persoanele responsabile, cine a semnat. În patru ani nu au întreprins nicio măsură. Nu a fost demis nimeni”, a menţionat Sergiu Tofilat.

De asemenea, rămâne fără nicio finalitate atentatul din aprilie 2012 la viaţa fostului director ANRE, Nicolae Răileanu. „Credem că există o legătură directă din acest atentat şi controlul de la Moldovagaz”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Totodată, experţii se întreabă de ce Moldovagaz îşi permite să achite controversatului avocat Valerian Mânzat pentru servicii juridice, în condiţiile în care întreprinderea are propriul departament juridic.

„În ultimii patru ani, Moldovagaz a activat în pierderi şi atunci nu înţelegem din ce resurse plăteşte pentru servicii dubioase juridice cetăţeanului Valerian Mânzat, dacă întreprinderea are propria secţie juridică. Într-un răspuns semnat de viceministrul Economiei Valeriu Triboi, se spune că Moldovagaz nu are relaţii contractuale cu Mânzat. Asta în timp ce acesta se laudă pe site-ul personal că este „avocatul Moldovagaz”, iar în 2014 se lăuda într-o revistă că deţine firma „Legal Solutions” care are contract cu Moldovagaz. Vrem să ştim cine dintre cei doi e „balabol”: Mânzat sau Triboi. Dacă Moldovagaz lucrează în pierderi, contractează servicii dubioase, dar nu se achită cu alţi furnizori. Deci ei se achită cu Mânzat, dar rămân datori Gazpromului”, a remarcat Sergiu Tofilat.

Experţii economici au înaintat o rezoluţie în care cer guvernanţilor să întreprindă mai multe acţiuni pentru a redresa situaţia de la Moldovagaz, printre care demiterea persoanelor delegate de Ministerul Economiei la conducerea Moldovagaz după lipsa de reacţie în cazul rezultatelor proaste obţinute de întreprindere.

Totodată, aceştia cer Ministerului Economiei să prezinte informaţia privind încălcările depistate la Moldovagaz acum patru ani, precum şi măsurile întreprinse în acest sens. Totodată ei consideră că Ministerul Economiei trebuie să organizeze un concurs public pentru funcţiile de conducere la Moldovagaz.

Rezoluţia este adresată de asemenea Procuraturii şi Centrului Anticorupţie cu solicitarea de a prezenta informaţii despre controlul la Moldovagaz şi de a iniţia procedurile de recuperare a activelor delapidate.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.