„Filat începe să vorbească, nu la propriu, ci indirect. Vorbeşte prin cei care nu doresc să-i repete soarta sau soarta lui Butmalai. S-au speriat rău de tot şoriceii aducători de caşcaval hienelor prădătoare. Şi va urma. Ceea ce este foarte bine”, a scris Sturza într-un mesaj pe o reţea de socializare.

Potrivit lui Sturza, imaginea despre frauda bancară se va completa cu fiecare declaraţie a celor care au participat voluntar sau involuntar la furtul miliardului. „Sper că vor vorbi şi cei care, voluntar sau nu, au contribuit din plin la acest jaf, miniştri, guvernatori, procurori. Simpli şi compuşi, candidaţi şi lăturaşi. Sunt mulţi. Eu am o listă doar cu cei din prima linie, peste o sută la număr. Dar mai e şi linia a doua, a treia. O confesiune în public ar micşora din remuşcările morale, dacă există, bineînţeles. Atenţie! Behăitul în conferinţe de presă doar agravează rechizitoriul. Cu fiecare vorbă se va completa „kartinka”, cinismul unora şi prostia altora. Tehnic vorbind, au furat un miliard de dolari din rezerva valutară (că doar nu de lei au nevoie la Geneva!) şi poporul urmează să-l întoarcă tot lor, cu procente!”, a explicat omul de afaceri.

„Genial! Nu cred că toţi au prins firul. Nu tot ce e genial e şi simplu în Moldova. Pentru aceasta fiecare „guvernator” are pe lângă el, vorba clasicului, un „evreu”. În popor el se numeşte „borsetka”. Aşa, un element vestimentar al bandiţilor din anii ʾ90 , reîncarnat în şmecherii actuali. Şi nu contează că se numesc Shor sau Iaralov. Ar fi o diferenţă dacă e Petrescu sau Ionescu? Va fi şi mâine o zi. Ce „surprize” ne mai aduce?”, a punctat Ion Sturza.

Amintim că, în ultimele două zile, au avut loc mai multe dezvăluiri despre ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în culisele sectorului bancar. După ce fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a făcut declaraţii răsunătoare despre cum mai multe persoane care au făcut parte din grupul secret pentru elucidarea situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank au fost înlăturate din sistem sau au sfârşit tragic, un fost şef de secţie de la Banca Socială a mărturisit cum a fost intimidat, urmărit şi presat atunci când a început să adreseze întrebări, înţelegând că în cadrul băncii se întâmplă lucruri dubioase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.